La Generalitat estudia garantir la gratuïtat dels serveis escolars dels infants tutelats acollits en família
La Generalitat estudia garantir la gratuïtat dels serveis escolars dels infants tutelats acollits en família. Segons ha comunicat la institució del Síndic de Greuges i han confirmat a l’ACN fonts del Govern, la qüestió està en converses i amb disponibilitat pressupostària. És una recomanació que ja s'havia fet en diverses resolucions del Síndic perquè pot fomentar l'acolliment. A més, darrerament la institució ha rebut queixes de famílies acollidores per la dificultat que tenen per accedir a bonificacions i ajuts per a serveis escolars. Hi ha administracions locals que atorguen la gratuïtat i altres que no, fet que comporta "una manca d'igualtat de drets i una discriminació entre infants tutelats".
En funció del lloc on viuen i de l'administració competent, apunta el Síndic de Greuges en un comunicat, tenen enguany dret o no a la bonificació o la gratuïtat de serveis, com per exemple el menjador escolar, el material o les sortides, o altres serveis de lleure o educatius d'àmbit municipal.
Davant d'aquesta situació, la síndica ja havia fet arribar al Departament de Drets Socials, al d'Educació i a diversos ajuntaments recomanacions en la línia de millorar els ajuts i les bonificacions per a les famílies acollidores d'infants tutelats per la Generalitat. En la mateixa línia, també demanava la regulació de mesures de suport per a l'acolliment familiar, tal com ja han fet altres comunitats autònomes, com Andalusia o Castella i Lleó.
Per aquests motius, la síndica es mostra satisfeta que Drets Socials i Educació vulguin avançar cap a la gratuïtat. La institució recorda que les famílies acollidores són les guardadores dels infants però que la tutora n'és la DGAIA i que, per tant, la Generalitat de Catalunya ha d'oferir suport a les famílies. En aquest context, la institució defensa que tots els infants i adolescents tutelats acollits en família aliena o extensa han de tenir coberts fins a la majoria d'edat els costos econòmics derivats del dret a l'educació, i que és responsabilitat de les administracions públiques aportar els recursos necessaris.
Segons dades facilitades a l’ACN aquest mes de juliol pel Departament de Drets Socials, a Catalunya hi ha 769 famílies que acullen 922 infants i joves i 135 famílies més col·laboradores que acullen els caps de setmana a 146 infants i adolescents. Per contra, hi ha 2.848 joves desemparats que viuen en centres residencials, dels quals 276 són menors de sis anys.