La gent gran amb una vida social activa millora un 30% la seva salut

M. GARRALÓN
24-03-2018
  • La gent gran amb una vida social activa millora un 30% la seva salut

Mantenir-se actiu a partir dels 65 anys millora en un 30% l’estat de salut de la gent gran. Així ho afirma un estudi del departament de ciències polítiques i socials de la Univesitat Pompeu Fabra realitzat per la investigadora lleidatana Aïda Solé-Auró i el seu col·lega Bruno Arpino, que han demostrat objectivament la influència de les activitats socials en la salut durant la vellesa. “La diferència entre les persones grans que siguin voluntàries, treballin en projectes o facin esport i les persones sedentàries és important”, va explicar Solé-Auró.

Els experts van mesurar les condicions de salut dels participants a l’inici de la investigació i també el seu nivell d’implicació en diferents activitats i “vam veure que l’hàbit de practicar diferents activitats estava associat a un millor estat de salut dos anys més tard”, va dir la investigadora d’Arbeca. Per determinar-ho, es van analitzar tres factors que s’associen directament a l’estat de salut i que varien segons el nivell d’activitat social que es realitza. “La percepció pròpia de la persona, els casos de depressió i les limitacions a l’hora de realitzar activitats, per exemple per problemes de mobilitat”, va comentar.

Tot i així, aquesta no és l’única conclusió de l’estudi, que també determina que “un dels factors que més influeixen que una persona tingui un envelliment actiu o no és el nivell educatiu que té”. I és que, segons les dades obtingudes en l’anàlisi, que forma part del projecte europeu CREW, que estudia la qualitat de vida de les persones grans en funció de les polítiques públiques, “les persones que tenen un major grau d’educació i formació tendeixen a ser més actives i a realitzar més activitats que, amb el temps, els afavoreixen en forma de salut”.

Així, encara que els experts apunten a la dificultat d’establir un vincle definitiu de causa efecte entre l’hàbit de realitzar activitats i la garantia de salut en la vellesa, l’estudi representa un avenç en aquesta hipòtesi. Ara, els investigadors buscaran una relació “entre gènere i envelliment actiu”.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta