La gestió de la brossa a través d’una app redueix fins un 50% la factura

C. SANS
24-10-2017
  • Reunió amb els participants per valorar la iniciativa. / C. Sans
    Peu de foto: 
    Reunió amb els participants per valorar la iniciativa. / C. Sans

La Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet ha fet balanç de la prova pilot que va llançar a la primavera per controlar el reciclatge dels veïns. L’entitat, que gestiona els residus dels onze municipis situats més al nord de l’Alt Urgell, ha creat una aplicació pionera per a mòbils que permet identificar els veïns que reciclen correctament. Ho ha fet amb una mostra de dos-centes famílies que durant quatre mesos han utilitzat l’app Urgellet Recicla. Segons xifres de la Mancomunitat, el 70% de les famílies ha obtingut descomptes a la factura. Les que no ho han fet ha sigut o perquè han reciclat de forma incorrecta o perquè no han participat en aquesta iniciativa. Els participants que han reciclat de forma correcta han aconseguit fins un 50% de bonificació al rebut. La resta dels participants, en funció de la seua implicació, han aconseguit reduccions al voltant del 25%. Actualment, la taxa anual és de 115 euros, i algunes famílies han vist reduïda la factura fins als 57 euros. Totes rebran una carta amb el nombre de bosses que han dipositat als contenidors.

Segons assenyalen xifres de la Mancomunitat, durant aquests quatre mesos, les famílies que han participat a la prova pilot han tirat 13.710 bosses d’escombraries. El gerent de l’entitat, Jordi Vilaró, va explicar que aquesta setmana faran la devolució de la taxa a tots els participants, la qual cosa representa un import de 2.000 euros.

Tots els contenidors de les cinc fraccions (plàstic, cartró, vidre, orgànica i resta) estan identificats amb un codi QR i un NFC (tecnologia utilitzada per identificar equips o persones), i el ciutadà ha de portar el telèfon mòbil per llegir el codi amb l’aplicació. L’entitat valorarà ara estendre la campanya a la resta de la població.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Seguiries estrictament les restriccions d'un nou confinament?