⏯️ La inversió executada per empreses estatals a Lleida només va ser del 25% el 2021

REDACCIÓ / ACN
02-06-2022
 • ⏯️ La inversió executada per empreses estatals a Lleida només va ser del 25% el 2021
  Peu de foto: 
  Imatge Departament d'Economia i Hisenda
 • ⏯️ La inversió executada per empreses estatals a Lleida només va ser del 25% el 2021
  Peu de foto: 
  Imatge Departament d'Economia i Hisenda
 • ⏯️ La inversió executada per empreses estatals a Lleida només va ser del 25% el 2021
  Peu de foto: 
  Imatge Departament d'Economia i Hisenda

Les empreses públiques dependents de l'Estat van executar una inversió a la demarcació de Lleida durant el 2021 d'uns 12 milions d'euros, quan la pressupostada per aquell any se situava en 48 milions. Això suposa una execució pressupostària d'entorn del 25%, segons ha explicat el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró. Així, ha destacat el cas d'Adif, amb uns compromisos d'inversió a Lleida per valor de 32,4 milions, mentre que la inversió efectuada per aquesta societat estatal ha estat d'uns 9 milions. D'altra banda, la vegueria de Lleida ha rebut 27,7 milions d'euros dels fons europeus Next Generation entre el 2021 i 2022, 25 dels quals procedents de convocatòries de la Generalitat i l'Estat, i 2,7 de concessions directes de l'Estat.

El conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha assegurat avui que els fons Next Generation “són una oportunitat excepcional per transformar i modernitzar l’economia catalana i la de les comarques de Ponent”. Segons els càlculs del Govern, els Next Generation representaran una injecció aproximada d’11.000 milions d’euros a l’economia catalana en els pròxims 3 anys. Si Lleida aconsegueix un 4,2% d’aquests recursos, d’acord amb el pes que té l’economia lleidatana dins el PIB català, “la inversió dels fons Next Generation a la vegueria de Lleida podria arribar als 460 milions d’euros en els propers 3 o 4 anys”, ha explicat Giró. “Això suposa una gran oportunitat i el major cicle d’inversions a Lleida dels darrers 10 anys”, ha afegit.

Ara bé, el conseller ha advertit empresaris i ajuntaments que aconseguir que arribin aquests diners “està a les seves mans” i els ha encoratjat a “competir” per aquests recursos i a “generar projectes i presentar-los a totes les convocatòries”, tant les que gestiona directament la Generalitat com les que publica l’Estat. En aquest sentit, el responsable econòmic del Govern ha convidat els agents econòmics de les comarques de Ponent a “no deixar passar l’oportunitat i no desanimar-se per la burocràcia” i els ha ofert el suport de l’executiu català en tot el que necessitin. “Des del Govern posarem a disposició d’empreses i ens locals eines per facilitar l’accés a les convocatòries. Estem aquí per ajudar-vos”, ha afirmat Giró.

El responsable econòmic del Govern també s’ha referit al grau d’execució de les inversions de l’Estat a Catalunya que s’ha conegut aquesta setmana i que, en el cas de Lleida, ha estat del 25%. “Es van anunciar 48 milions d’euros i només se n’han executat 12 milions”, ha constatat. I ha posat el focus en la inversió d’ADIF, l’empresa encarregada de la infraestructura ferroviària, especialment la línia de Lleida-Tàrrega-Cervera, que ha qualificat com “el cas més sagnant”, ja que només ha complert el 9,6% dels 32,4 milions d’euros que va preveure. “Per compensar aquesta situació i intentar fer-hi front, hem demanat a la empresa Infraestructures que aquest any faci un esforç addicional amb una inversió que superi la de l’any passat”, ha conclòs.

Per la seva banda, la directora general de Fons Europeus, Mariona Sanz, ha destacat que els 1,2 milions que han rebut empreses i ajuntaments de Ponent a través de les convocatòries publicades de la Generalitat representen el 5,5% del total resolt fins ara, un “percentatge superior al de la població de les comarques de Ponent sobre el total de Catalunya, que és un 4,7%”. Segons ha explicat, es tracta d’un “degoteig de recursos que anirà creixent a mesura que vagin desplegant-se les convocatòries” perquè la voluntat de la Generalitat és aprofitar el màxim de fons possibles, “malgrat el poc marge de maniobra que ens deixa l’Estat en la seva gestió”.

El conseller i la directora general de Fons Europeus han fet aquestes declaracions durant l’acte “Fons Next Generation: reptes i oportunitats”, que ha tingut lloc aquest matí a la Seu Vella de Lleida i que ha comptat amb una vuitantena d’assistents, entre alcaldes i alcaldesses, empresaris i representants municipals, institucionals i de les cambres de comerç. Es tracta de la quarta d’un seguit de presentacions que el conseller Giró i el seu equip estan fent per totes les vegueries, per explicar l’estat dels fons Next Generation a Catalunya, els reptes i oportunitats que comporten i quin impacte estan tenint al territori.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta