La justícia dóna la incapacitat total a una mossa de Lleida amb fibromiàlgia

REDACCIÓN
Publicat: 
22-08-2020
Actualitzat: 22-08-2020 11:16
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La justícia dóna la incapacitat total a una mossa de Lleida amb fibromiàlgia
    Peu de foto: 
    Foto Miquel de Santiago

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha reconegut la incapacitat permanent a una agent dels Mossos d’Esquadra a Lleida amb fibromiàlgia. Segons el centre mèdic jurídic Tribunal Médico, que l’ha representat, a la dona, de 44 anys, ja se li havia denegat anteriorment el mateix dret en dos ocasions. La primera per part de l’Institut Nacional de la Seguretat Social i, la segona, pel Jutjat Social número 1 de Lleida. Es tracta d’una sentència pionera a les comarques lleidatanes al reconèixer la incapacitat permanent a un membre dels cossos policials.

L’agent va iniciar el 2018 un expedient d’incapacitat permanent per a la seua professió al patir limitacions a causa de la fibromiàlgia, en grau III, així com altres patologies com hipotròfia facetària bilateral esquerra L5-S1 amb radiculopatia S1, columna escoliòtica, dismetria d’extremitats inferiors, condropatia rotular grau I al genoll esquerre, glaucoma i trastorn ansiós depressiu. El Jutjat Social va assenyalar que aquestes patologies no causaven prou lesions que acreditessin la seua incapacitat total per a la seua professió.

El tribunal assenyala que ser agent suposa un esforç físic i mental que la recurrent no pot fer

Tanmateix, segons la sentència del TSJC, el tribunal admet el recurs de l’agent contra la sentència del Jutjat Social de Lleida i acorda la seua incapacitat total a l’assenyalar que la seua professió pot requerir “un notable esforç físic, equilibri intel·lectual i emocional que, ara mateix, no es pot garantir en el cas de la demandant”.

D’aquesta forma, el TSJC obliga l’Institut Nacional de la Seguretat Social a declarar l’agent en situació d’incapacitat permanent total per a la seua professió habitual, percebent una pensió del 55% de la seua base reguladora a efectes des de l’endemà en què es va produir el cessament en la seua activitat laboral. La sentència no és ferma i es pot recórrer davant del Suprem.

El TSJC va reconèixer incapacitat a una mestra amb fatiga crònica

El TSJC ja va reconèixer aquest estiu la incapacitat permanent absoluta a una mestra lleidatana afectada per fatiga crònica i síndrome de sensibilitat química múltiple. La sentència en aquest cas va confirmar la dictada en primera instància pel Jutjat Social 2 de Lleida, que la Seguretat Social va recórrer al considerar que la dona no podia fer el seu treball però sí que podia desenvolupar una altra activitat laboral.Es calcula que a la província de Lleida hi ha entre 6.000 i 10.000 persones afectades per fibromiàlgia i entre 500 i 1.000 per fatiga crònica. Més d’un centenar de persones tenen diagnosticada la síndrome de sensibilitat química múltiple i ja hi ha casos d’afectació per electrosensibilitat a radiacions de mòbils. Els afectats denuncien la lentitud dels processos de reconeixement d’incapacitat mentre baixa l’edat mitjana dels afectats de 50 a 35 anys, i fins i tot hi ha nens.

Comparteix

També t'interessarà