La mostra "Avui toca el Prado" per a persones amb discapacitat visual arriba al Museu de Lleida

REDACCIÓ
Publicat: 
14-09-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La mostra "Avui toca el Prado" per a persones amb discapacitat visual arriba al Museu de Lleida
    Peu de foto: 
    Museu de Lleida

Les obres del Museo del Prado abracen diferents gèneres i estils artístics, i pretenen reflectir la riquesa de les seves col·leccions. La selecció inclou dos retrats, El Caballero de la mano en el pecho, del Greco, i La Gioconda, del taller de Leonardo da Vinci; una natura morta, Bodegón con alcachofas, flores y recipientes de vidrio, de Van der Hamen; una pintura religiosa, Noli me tangere, de Correggio; una composició mitològica, La fragua de Vulcano, de Velázquez; i una escena de gènere, El quitasol, de Goya. Com a valor afegit, les tres primeres obres citades estan reproduïdes a mida real.

La mostra de Lleida inclou una reproducció d’un fragment de les Pintures murals de la Pia Almoina. Les pintures decoraven la paret del refectori de la Pia Almoina, situat a l’ala nord del claustre de la Seu Vella de Lleida. Actualment, les pintures estan dividides en diversos panells, alguns dels quals exposats de forma permanent al museu.

L’exposició “Avui toca el Prado” va ser desenvolupada l’any 2015 per l’Àrea d’Educació del Museo del Prado, amb la col·laboració de tècnics de l’ONCE i professionals amb discapacitat visual. Compta amb panells i cartel·les en braille, i alhora, amb una audiodescripció de suport, que proporciona les indicacions necessàries per fer el recorregut tàctil de les peces exposades. D’aquesta manera, els visitants poden accedir a aquestes obres a través dels sentits de la vista, el tacte i l’oïda. Així mateix, s’ofereixen ulleres opaques, que impedeixen la visió, per facilitar aquesta interessant experiència sensorial a tota mena de públic.

Un cop finalitzada la mostra al propi Museo del Prado, i gràcies al patrocini de la Fundació AXA i a la col·laboració d’ONCE, aquesta exposició ha itinerat per diverses ciutats de l’estat espanyol, incorporant a cadascuna de les seus una obra pròpia de cada museu.

El Museu de Lleida aposta per l’accessibilitat

Les àrees educatives del Museu de Lleida i del Museo del Prado ja fa anys que mantenen una relació de col·laboració professional i aquesta mostra n’és un dels resultats. A més a més, el Museu de Lleida, des de fa dos anys, està treballant temes d’accessibilitat i diversitat, amb l’objectiu d’arribar a tota mena de persones i col·lectius. La mostra “Avui toca el Prado” és un exemple perfecte per aconseguir aquest objectiu.

Cal recordar que l’11 de novembre de 2015, el Museu de Lleida ja va organitzar una activitat adreçada a usuaris de l’ONCE, en què aquests van poder, fins i tot, tocar algunes de les obres exposades (complint totes les mesures de conservació preventiva, sota la supervisió de conservadors i restauradora). La visita adaptada, a més, incloïa descripcions de l’educador i alguns aromes, que van permetre una experiència sensorial a la vintena de persones invidents que van gaudir de l’activitat.

Comparteix

També t'interessarà