La New York Philharmonic estrena "Sémiramis" de Ravel gràcies al diari inèdit de Ricard Viñes
La New York Philharmonic estrenarà demà dijous "Sémiramis", una obra de Maurice Ravel que s'ha pogut atribuir amb certesa gràcies al diari inèdit del pianista lleidatà Ricard Viñes. L'estrena arriba després de la presentació de la temporada 2025-26 de l’orquestra i de la incorporació del nou director musical, el prestigiós veneçolà Gustavo Dudamel. Tant en la presentació com en l'assaig previ al concert, hi ha estat present el musicòleg lleidatà i comissari de l’Any Viñes, Màrius Bernadó.
Bernadó ha estat clau en la confirmació de l’autenticitat d’aquesta composició de Ravel, de qui enguany es commemora el 150è aniversari del naixement, igual que de Viñes, amic i col·laborador habitual del compositor francès. La New York Philharmonic feia temps que investigava l’autoria de la peça, i ha estat una entrada del diari de Viñes, datada el 7 d'abril de 1902, la que ha permès resoldre el misteri. En aquesta pàgina, Viñes relata que va assistir a una classe matinal al Conservatori de París on va escoltar la cantata "Sémiramis" de Ravel, i en destaca la bellesa i el seu caràcter oriental.
L’obra, composta el 1902, només s’havia interpretat al Conservatori de París sota la direcció de Paul Taffanel, però mai davant de públic. El manuscrit, que forma part del fons de la Biblioteca Nacional de França, no estava signat, fet que havia deixat l’autoria en suspens fins ara. Coincidint amb l’estrena, el diari inèdit de Viñes s’exposa aquests dies al David Geffen Hall, seu de la New York Philharmonic.
"Viñes ens permet dialogar amb la New York Philharmonic"
Aquesta connexió històrica ha estat possible gràcies a la conservació dels diaris personals de Ricard Viñes, una font de gran valor patrimonial. El pianista lleidatà va ser una figura fonamental per a l’avantguarda musical francesa, i va estrenar bona part de les obres de Debussy, Ravel, Satie o Falla.
"Viñes ens permet dialogar amb la New York Philharmonic, amb Nova York i amb la història de la música. Aquesta fita ha estat possible gràcies a la conservació del seu llegat, que ens recorda la importància de preservar el patrimoni com a objectiu essencial d’aquest any commemoratiu", destaca Màrius Bernadó.