La Paeria acull una exposició fotogràfica sobre els 50 anys de Mercolleida

REDACCIÓ
Publicat: 
07-11-2021
Actualitzat: 07-11-2021 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Paeria acull una exposició fotogràfica sobre els 50 anys de Mercolleida

Llotja Agropecuària Mercolleida celebra enguany el seu 50è aniversari, per la qual cosa s’han preparat una sèrie d’actes per commemorar l’efemèride, entre els quals destaca l’exposició fotogràfica que es podrà visitar al Pati del Palau de la Paeria fins al dijous 11 de novembre. Aquest recull fotogràfic pretén fer un breu repàs per aquest mig segle de trajectòria, des de la inauguració de l’actual edifici l’any 1972, passant per la riuada que va afectar la ciutat de Lleida 10 anys després i fins a l’actualitat. La mostra ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’arxiu fotogràfic de l’Institut d’Estudis Ilerdencs -Fons Gómez-.

L’acte de celebració del 50 aniversari de Mercolleida tindrà lloc el 12 de novembre al Palau de Congressos La Llotja. L’objectiu és fer un reconeixement a totes aquelles persones, institucions, organitzacions, entitats financeres i administracions públiques que van fer possible que Mercolleida es constituís l’any 1971 i que amb el pas dels anys esdevingués la llotja de referència europea en el sector porcí i nacional en el boví, els cereals i els farratges. Durant l’esdeveniment, també es projectarà un vídeo commemoratiu que ha preparat l’entitat i que ha comptat amb la col·laboració dels exalcaldes de Lleida i anteriors presidents de Mercolleida Antoni Siurana, Àngel Ros, Fèlix Larrosa i l’actual paer en cap Miquel Pueyo, juntament amb l’ara president de Mercolleida, Paco Cerdà.

Una mica d’història

La Llotja de Mercolleida va estar promoguda pel Ministeri d'Agricultura, a través de l'empresa pública Mercorsa, i constituïda el 25 de maig de 1971. En aquell moment, van ser diferents institucions i operadors de la zona que van col·laborar en la seva constitució, des de la Cambra de Comerç de Lleida, les cambres agràries locals de la província, algunes entitats financeres com la Caixa, organitzacions sectorials i més d'un centenar d'empreses privades, cooperatives, societats de transformació i particulars del sector agrari.

Anys després, a conseqüència del canvi del marc competencial de la política agrícola a Espanya l'any 1992 i de la desaparició de Mercorsa, l'Ajuntament de Lleida es va convertir en l'accionista majoritari de la societat. Més endavant, el 2002, fruit d'un acord entre la Paeria i el Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, aquest últim va entrar també en l'accionariat de la societat.

En l'actualitat, Llotja Agropecuària Mercolleida és una societat anònima en la qual l'Ajuntament de Lleida compta amb gairebé un 80% de les accions i la Generalitat de Catalunya amb prop del 10%. En aquest sentit, Mercolleida és l'única de les grans llotges europees que no depèn de finançament públic. 

Comparteix

També t'interessarà