La Paeria aposta per aquests projectes pressupostats en 124 MEUR per als fons Next Generation

ACN / REDACCIÓ
25-03-2021
 • La Paeria aposta per aquests projectes pressupostats en 124 MEUR per als fons Next Generation
 • La Paeria aposta per aquests projectes pressupostats en 124 MEUR per als fons Next Generation

L'Ajuntament de Lleida ha presentat els 14 projectes propis i 7 de vinculats, pressupostats amb 124,64 MEUR, amb què aposta per als fons europeus per a la transformació digital i ecològica Next Generation. Aquest conjunt d'iniciatives inclouen un total de 46 actuacions, set de les quals proposades per organismes vinculats, Institut Municipal d'Ocupació, Turisme de Lleida, Fira de Lleida i Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari. L'alcalde Miquel Pueyo considera estratègic el rellançament de l'economia lleidatana i anima a la ciutadania a implicar-se en les propostes presentades i a presentar-ne de noves.

Amb l'objectiu d'avançar en una iniciativa "clau" per a la recuperació de la ciutat, el paer en cap va signar dimecres el decret per constituir formalment el Consell Tècnic Next Generation Lleida, encapçalat pel coordinador general de la Paeria, Josep Maria Sentís.

Pueyo remarca que considera estratègic el rellançament de l'economia lleidatana, el plantejament de Lleida com a una ciutat més verda, sostenible i saludable i la modernització i digitalització del teixit industrial i de les PIME així com la recuperació del turisme i l'impuls de l'emprenedoria.

Els projectes proposats es basen en el Pla d'Actuació Municipal (PAM) i en els acords de la Mesa Transversal constituïda el passat setembre amb la participació dels principals actors de Lleida per abordar la recuperació de la ciutat davant la covid-19. Els 14 projectes (amb un total de 39 actuacions) liderats directament per la Paeria preveuen una inversió de 118,4 MEUR. Els altres 7 encapçalats per l'IMO, el PCiTAL, Fira de Lleida i Turisme de Lleida tenen un pressupost de 6,24 MEUR.


Els 14 projectes de l'Ajuntament de Lleida s'engloben en 4 grans grups. El primer sobre la transformació verda, el segon de transformació digital, el tercer sobre modernització digitalització de les PIME, i el quart fa referència a l'atenció a les persones:

Primer grup - Transformació verda, amb els projectes de:

 • Transformació ecològica, economia local i acció climàtica a través de “Nodes climàtics urbans”: concentració d’edificis d’alta eficiència tèrmica i energètica que disposin d’autoproducció d’electricitat i incorporin elements naturals.
 • Mobilitat Sostenible 2030: potenciar els desplaçaments en bicicleta.
 • Lleida municipi #residuzero: bona gestió dels residus per estalviar recursos i afavorir l’economia circular.

Segon grup - Transformació digital, amb els projectes de:

 • Digitalització dels llocs de treball: la tecnologia com a palanca de canvi i oportunitat.
 • Intel·ligència artificial aplicada als serveis d’informació, atenció ciutadana i serveis socials.
 • Big Data per aconseguir una gestió municipal més eficient.
 • Virtual Lleida, de la boira al núvol per aconseguir la virtualització d’espais, fons patrimonials i museístics de la ciutat.
 • Laboratori de creació visual/Festival de Mapping: creació d’una residència o laboratori de creació audiovisual lligada a les tecnologies digitals i l’impuls d’un festival de mapping.

Tercer grup-Modernització i digitalització de les PIME, amb els projectes:

 • Fab Lab Lleida: nou espai comunitari i col·lectiu d’experimentació, fabricació i creació digital amb equips informàtics, tecnologies 4.0 i altres.
 • Projecte de digitalització comercial.
 • Projecte de reactivació dels polígons industrials de Lleida.
 • Bioeconomia circular en la valorització de les dejeccions ramaderes i altres subproductes agroalimentaris.

El quart grup fa referència a l’atenció a les persones amb els projectes:

 • Reactivem els espais de convivència amb la creació d’eixos verds dins i fora de la ciutat per connectar parcs i espais verds.
 • Seniotic, nou model d’autonomia i atenció a les persones, per posar les TIC al servei de la cura de la gent gran.

Els set projectes de l’IMO, el PCiTAL, Fira de Lleida i Turisme de Lleida inclouen iniciatives relatives a l’empoderament tecnològic, el foment de l’economia de la cura, el Digital Innovation Hub Sector Agro, l’optimització energètica i de sostenibilitat, les fires per la innovació, transformació digital i sostenibilitat, la digitalització dels agents turístics o la provisió de bicicletes elèctriques per a les rutes turístiques. 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?