La Paeria de Lleida ultima els preparatius per aquestes eleccions municipals

REDACCIÓ
Publicat: 
25-05-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • La Paeria de Lleida ultima els preparatius per aquestes eleccions municipals
  Peu de foto: 
  Ajuntament de Lleida
 • La Paeria de Lleida ultima els preparatius per aquestes eleccions municipals
  Peu de foto: 
  Ajuntament de Lleida
 • La Paeria de Lleida ultima els preparatius per aquestes eleccions municipals
  Peu de foto: 
  Ajuntament de Lleida

L’Ajuntament de Lleida ultima la preparació dels comicis municipals del pròxim diumenge. En l’operatiu treballen un equip electoral de 22 funcionaris i funcionàries que coordina la Secretaria General de la Paeria; la Guàrdia Urbana; diferents departaments municipals, i personal d'altres institucions i del propi ajuntament que seran els 81 representants de l’administració i informadors als col·legis.

Entre les tasques que realitza la Paeria amb motiu de les eleccions figuren el condicionament i la distribució del material (urnes, cabines, taules, cadires...), la impressió de les paperetes, la disposició d’espais per a publicitat, la coordinació dels col·legis, dels informadors i dels representants de l'administració, la composició de les taules així com la vigilància i la resolució d’incidències durant el dia de la votació.

El 28 de maig, l’Oficina Municipal d’Atenció Ciutadana (OMAC) obrirà de les 9 a les 20 h per facilitar consultes presencials i telefòniques sobre el cens i els col·legis a aquelles persones que no les puguin fer en línia. La informació es pot revisar  digitalment a l'enllaç https://www.paeria.cat/cens

A banda, la Regidoria de Persones, Comunitat i Agenda 2023 ofereix un servei de transport per a persones amb dificultats de mobilitat i limitacions físiques, que es pot sol·licitar fins el 26 de maig.

Operatiu electoral

Tres mesos abans del dia dels comicis, la Paeria posa en marxa l’operatiu electoral, que treballa en coordinació amb la Junta Electoral de Zona. L’equip municipal inventaria el material de què disposa (urnes, cabines, segells, pals indicadors...) i sol·licita a la Subdelegació del Govern la reposició del que està en mal estat. Per a aquestes eleccions, s’utilitzaran 278 urnes (dues per a cada mesa, a banda de les de reserva), 64 cabines, 139 pals indicadors de taules i altres 42 per assenyalar els col·legis electorals.

L’equip electoral visita els col·legis que s’utilitzaran i verifica les condicions d’accessibilitat, el correcte condicionament, la disposició de taules i cadires i es determina la persona de contacte de cada espai.

D'altra banda, l’Institut Nacional d’Estadística (INE) tramet a l’Ajuntament la relació de districtes, seccions i meses per tal comprovar-la i per acordar possibles modificacions, per exemple, si una taula supera el màxim de 1.000 votants. En aquestes eleccions, al Col·legi Frederic Godàs calia desdoblar una de les vuit taules i passar a tenir-ne nou. A petició de la Paeria, es mantindran quatre taules al Frederic Godàs i se n’ubicaran cinc al Pavelló de Cappont. Un altre canvi és el trasllat de les taules del Centre Cívic de Magraners al Pavelló del barri. Les modificacions estaran senyalitzades.

La Secretaria General de l’Ajuntament licita la impressió de les paperetes, gestiona la cessió de pavellons municipals per a actes de campanya (Bordeta i Magraners), tramet a la Junta Electoral de Zona la relació de fanals que queden a disposició dels partits per penjar propaganda i organitza el sorteig públic per a la composició de les meses sobre el cens de 93.435 electors i electores.

Una vegada fet el sorteig, el passat 2 de maig, 15 notificadors juntament amb agents de la Guàrdia Urbana van començar a comunicar el resultat a les 1.251 persones designades; per a cada mesa són el president, 1r vocal i 2n vocal més dos suplents per a cada càrrec. A petició de la Junta Electoral de Zona, es fan noves notificacions fins tres o quatre dies abans de les eleccions si han prosperat les excuses que preveu la Llei.

Així mateix, la Paeria coordina el lliurament dels dispositius de comunicació de les dades, unes tablets, subministrades per la Subdelegació del Govern amb el suport de l’empresa Indra. Aquesta setmana prèvia als comicis, s'està distribuïnt el material electoral pels col·legis. També es preparen les bosses amb documentació per als presidents de mesa i per als representants de l’administració i, amb aquests darrers, se celebrarà una reunió preparatòria el dia abans.

Jornada electoral

El dia de les eleccions, des de les 6 del matí, es comptarà amb una empresa de serralleria per si hi hagués qualsevol incidència en obrir els col·legis que, a més, seran objecte d’una vigilància especial per part de la Guàrdia Urbana des de la vigília del dia de la votació.

La policia local, juntament amb els Mossos d’Esquadra, vetllaran per la protecció dels centres electorals, per garantir el dret a vot i per donar suport als presidents de les meses electorals.  

Prop de 90 agents del cos de policia local controlaran l’entorn i els accessos als col·legis electorals per comprovar que no hi hagi cap element que pugui impedir-ne l’obertura i que no existeixin elements de propaganda electoral en les seves immediacions, pintades o similars.  

A banda, la Paeria comptarà amb tres equips, amb vehicles, que portaran recanvis d’urnes, paperetes i documentació per tal de cobrir la jornada i resoldre les incidències que puguin sorgir en els diferents col·legis.

El ple de constitució dels ajuntaments està previst per al 17 de juny i el del cartipàs cal celebrar-lo dins els 30 dies següents al de la sessió constitutiva.

Comparteix

També t'interessarà