La Paeria restaura els vitralls del Saló del Retaule i el Despatx Noble

REDACCIÓ
Publicat: 
25-04-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Paeria restaura els vitralls del Saló del Retaule i el Despatx Noble
    Peu de foto: 
    Foto Ajuntament de Lleida
  • La Paeria restaura els vitralls del Saló del Retaule i el Despatx Noble

L’Ajuntament de Lleida ha dut a terme tasques de restauració dels vitralls del Palau de la Paeria que es trobaven deteriorats pel pas del temps. En concret, s’ha treballat a la porta que separa el Saló de Sessions del Saló del Retaule i a la façana que dona a la plaça Paeria, al Despatx Noble.

L’actuació, que ha anat a càrrec d’artesans de les empreses especialitzades L’art del Vitrall i Mondovitral, ha consistit a reparar o substituir els vidres que estaven fracturats per algun impacte, el reforç dels marcs de fusta, la reparació dels ploms que conformen l’estructura dels vitralls i la substitució del màstic intern dels ploms.

En alguns casos, la restauració s’ha pogut fer in situ i en d’altres ha calgut transportar el vitrall al taller. Quan ha calgut substituir algun dels vidres, s’ha fet per altres els més similars possibles als originals pel que fa a l’època, color, to i textura. El pressupost de la intervenció ha estat de 5.980,57 euros.

Els vitralls de la façana de la plaça Paeria i del pati de l’edifici es van instal·lar amb la restauració del Palau de la Paeria, que es va inaugurar l’any 1932 i van ser dissenyats pel mateix arquitecte responsable de les obres, Ramon Argilés i Bifet. La seva elaboració i col·locació va anar a càrrec de l’empresa especialitzada Granell, de Barcelona, que també es va encarregar de la seva restauració l'any 1943, a petició de la Paeria perquè la guerra els havia deixat malmesos.

Un any abans, el 1942 es va treure a concurs la construcció i muntatge dels vitralls de les finestres del Saló de Sessions que donen a  la façana de Blondel, els vitralls de la porta que separa el Saló del Retaule i el Sant Anastasi que hi ha en aquest mateix espai. Tots ells van ser realitzats i muntats per l'empresa lleidatana "Agustí & Ferrer", que tenia el comerç a Rambla Ferran i que és qui va guanyar el concurs.

L’any 1992 s’hi va fer una altra actuació per restaurar o reposar alguns vidres en mal estat i per a substituir l’escut franquista instal·lat el 1942, que encara perdurava a la porta del Saló del Retaule

Comparteix

També t'interessarà