La producció hidroelèctrica cau al baixar les reserves dels pantans

SEGREcom
21-02-2016
  • La producció hidroelèctrica cau al baixar les reserves dels pantans

L’activitat de les centrals hidroelèctriques ha caigut a Lleida l’últim any alhora que han baixat les reserves d’aigua dels pantans per falta de pluja. Segons la companyia Endesa, propietària de la majoria de centrals a peu de presa a Lleida per a la producció d’electricitat, el volum útil d’aigua per a la generació d’energia ha baixat un 12% entre els pantans de Lleida, el de Susqueda (al riu Ter) i els del baix Ebre (Mequinensa, Riba-roja i Flix).

Aquest descens ha provocat que hi hagi hagut un 15,4% menys de producció hidroelèctrica, reducció que la companyia ha hagut de compensar amb altres fonts d’energia com la nuclear o les tèrmiques. En condicions normals, les centrals hidroelèctriques generen un terç de l’electricitat que proveeix l’empresa, però l’any passat es va reduir i les nuclears, que funcionen les 24 hores, van generar un 40 per cent del subministrament. Malgrat tot, amb l’inici de la crisi el 2008, el consum d’energia i electricitat va caure també tant per l’estalvi com per la menor activitat de les indústries, que en són les grans consumidores. De fet, l’any passat es van assolir nivells de consum de fa una dècada, amb la qual cosa la demanda d’electricitat no és tanta.

El descens del volum d’aigua per a la producció elèctrica es tradueix en una caiguda de 459 hectòmetres cúbics d’aigua (de 2.943 a 2.484 hectòmetres entre els pantans del Segre, les Nogueres i la Garona, amb mig centenar de centrals, el Baix Ebre i el Ter) a causa del descens de pluges. I la producció hidroelèctrica ha passat en aquest període de 5,25 milions de MW/h a 4,44.

Val a remarcar que a excepció de les pluges i les nevades dels últims dies, aquest hivern ha estat sec i les capçaleres dels rius de Lleida tenen poca neu de cara al desglaç. Segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, les reserves de neu a Lleida acumulen 477 hectòmetres cúbics d’aigua, bona part dels quals aniran a parar als rius.

L’any passat la suma era de 601 hectòmetres (124 més) i la mitjana dels últims cinc anys ascendia a 547 (70 hectòmetres més que aquest any).

Els regants preveuen invertir 44 milions en obres de modernització

La consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, va avançar aquesta setmana en una intervenció al Parlament que el seu departament atorgarà ben aviat uns 13 milions d’euros en ajuts a plans de millora per a la modernització de regadius. Segons la conselleria, al conjunt de Catalunya les comunitats de regants han plantejat a la Generalitat fins a 182 projectes de modernització i millora que impliquen una inversió de gairebé 53 milions d’euros.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta