La prova pilot de modernització del Canal d'Urgell es presentarà a la Fira Sant Josep
El director general de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell, Xavier Díaz presenta aquest divendres a les 16.30 h a la 149a Fira de Sant Josep una primera prova pilot del projecte de modernització dels Canals d’Urgell. Aquest assaig s’està duent a terme des de l’estiu passat en un tram de dos quilòmetres de la primera sèquia del Canal d’Urgell al seu pas per Penelles així com en el seu entorn. L’actuació forma part del Pla d’Especialització i competitivitat territorial AgroBioFood coordinat per la Diputació de Lleida per afavorir la transformació del sector alimentari lleidatà. És per aquest motiu que la presentació tindrà lloc a l’estand institucional de la Diputació.
En el marc de l'actuació de Penelles s’estan duent a terme accions de restauració patrimonial, restauració de boqueres, plantada d’arbres i s’hi ha habilitat un mirador. L’objectiu és fer un estudi del model d’infraestructura verda que es preveu en el projecte de modernització global i que contempla tant les actuacions que es fan a l’àrea regable com les que es fan als canals.
Es tracta d’una prova pilot per avaluar els beneficis socials i ambientals que suposaran aquest tipus d’actuacions en el conjunt d’aquest regadiu que aquest any commemora els 160 anys de l’arribada de l’aigua a la seva primera finca. Els treballs, que es van iniciar l’estiu de 2021 i encara estan en curs, tenen un pressupost de més d’un milió d’euros.
Una de les vies verdes més llargues d’Europa
El projecte de la modernització del regadiu està lligat a un ambiciós projecte mediambiental que preveu enllaçar els 325 quilòmetres de camins que circulen al voltant dels Canals d’Urgell per convertir-los en una de les vies verdes més llargues d’Europa.
Respectar l’arbrat i recuperar les antigues casetes dels canalers, les persones que vetllaven per l’aigua des de l’inici de la construcció de la infraestructura, són alguns dels detalls del projecte que ja s’han pogut testar en el primer pla pilot. Es tracta d’un projecte transformador dels usos de l’aigua, del paisatge, però també ho vol ser de l’economia de la zona, ja que permetrà fomentar el turisme sostenible, així com models de negoci basats en l’economia verda.
La Fundació i l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell
Vinculada a la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell s’ha creat la Fundació Canals d’Urgell. La Fundació té un triple objectiu: conservar el patrimoni i la memòria històrica dels canals, difondre el procés de modernització de la infraestructura i divulgar l’impacte que la gestió de la Comunitat de Regants (CGRCU) té en la transformació del territori.
Una de les eines de les que disposa la Fundació per tal de dur a terme alguns dels seus objectius és l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell. L’ECCU es troba a Mollerussa, als baixos de la Casa Canal, l’edifici de la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell. Aquest museu, inaugurat el 2003, mostra i explica d'una manera amena i didàctica la construcció dels canals i el seu funcionament, i com s'ha transformat el territori gràcies a la construcció de la infraestructura. Durant el recorregut museogràfic el visitant es trasllada 160 anys enrere i fa un viatge en el temps per poder experimentar el que significava viure en el secà pobre que era aquesta terra sempre pendent de l’aigua del cel, fins al paisatge verd, la riquesa i el desenvolupament actuals, revivint així la memòria humana del territori.
En la visita a l’espai el visitant s’endinsa en l’actualitat i en el futur més proper, caracteritzat per la modernització en la qual està immersa la Comunitat General de Regants i la infraestructura dels Canals d’Urgell.
La modernització dels Canals d’Urgell, un projecte de país
El projecte de modernització que impulsa la Comunitat General de Regants del Canal d’Urgell permetrà que es puguin produir tots els aliments que necessita Catalunya sense dependre de l’exterior, cosa que actualment no passa, ja actualment Catalunya importa el 60% dels aliments que consumeix.
Així doncs modernització de la infraestructura implicarà poder introduir nous cultius, crear noves indústries agroalimentàries, fet que, d’altra banda, permetrà fixar la gent al territori i fomentar-ne el repoblament. La modernització d’aquesta infraestructura permetria garantir la reserva hídrica del país i evitar episodis de manca d’aigua.
L’import total previst d’inversió en la modernització del Canal d’Urgell, incloent el reg en parcel·la, se situa al voltant dels 1.420 milions d’euros, i tot que el calendari definitiu no està tancat, la previsió és que es porti a terme en set anys (2021-27). El departament d’Agricultura ja té redactats els primers quatre projectes que permetran iniciar les obres en 10.000 hectàrees, amb una inversió de 110 milions d’euros de cara a aquest any 2022. El projecte s’ha presentat al Ministerio de Transición Ecológica i està pendent dels ajuts europeus dels Fons Next Generation.