La reobertura del Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges reactiva la Ruta del Cister

REDACCIÓ
Publicat: 
23-07-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La reobertura del Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges reactiva la Ruta del Cister
  • La reobertura del Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges reactiva la Ruta del Cister
  • La reobertura del Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges reactiva la Ruta del Cister
  • La reobertura del Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges reactiva la Ruta del Cister
  • La reobertura del Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges reactiva la Ruta del Cister
  • La reobertura del Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges reactiva la Ruta del Cister
  • La reobertura del Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges reactiva la Ruta del Cister

La Ruta del Cister ja es pot tornar a recórrer al complet després de l'obertura del tercer dels seus monestirs, el Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona (Vallbona de les Monges, Urgell), que va reobrir al públic l’11 de juliol coincidint amb Sant Benet. Cal recordar que l’Orde del Cister segueix la regla de Sant Benet, un codi de vida monàstica marcat per la celebració de l’ofici diví, el treball i l’estudi. 

D’aquesta manera es completa l’oferta turística que ofereix la Ruta del Cister, atès que el Reial Monestir de Santes Creus (Aiguamúrcia, Alt Camp) tornava a ser visitable el 6 de juny i el Reial Monestir de Santa Maria de Poblet (Vimbodí-Poblet, Conca de Barberà), el passat dia 21. A més aquest serà el primer estiu que es podrà comprar una entrada única a través del Carnet de la Ruta del Cister que dona accés als tres monuments i que es pot adquirir online al web http://patrimoni.gencat.cat/larutadelcister

L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya va posar en marxa el carnet multientrada a finals de l’any passat amb motiu del 30 aniversari de la Ruta del Cister i per tal d’oferir l’accés als tres conjunts patrimonials mitjançant una única entrada i consolidar així la Ruta del Cister com una destinació unificada. El cost del Carnet de la Ruta és de 15 euros, la qual cosa suposa un descompte de 6,50 euros sobre el preu de venda total de les tres entrades. A més, té una validesa de dos anys i es pot adquirir als tres monestirs i als canals de venda en línia habituals com el portal web de Patrimoni Cultural i el de Turisme de Catalunya, entre d’altres.

Activitats d’estiu a la Ruta del Cister

El Reial Monestir de Santes Creus ofereix aquest estiu dues activitats intergeneracionals ideals per fer en família que tindran lloc els divendres i els dissabtes de la segona quinzena de juliol a la primera de setembre. Les activitats s’inicien aquest dissabte 18 de juliol amb l’itinerari “Dones. Mares, abadesses i esposes al Monestir de Santes Creus” que tindrà lloc tots els dissabtes a les 19.30 h. En aquesta activitat el visitant coneixerà el paper de l’esposa, en els cercles de la noblesa catalana medieval, a través dels sepulcres nobiliaris de Guillema de Claramunt, Guillema de Montcada, coneguda com la  “Invicta Amazona” i la capella de Magdalena Salva. A més es visiten dues tombes reials femenines situades a l’església, la de Blanca d’Anjou i la de Margarida de Prades, dues reines a les quals la maternitat va decidir el seu destí. Una maternitat molt significativa també per a l’Orde del Cister que es regeix per una devoció mariana, a través del culte a la Mare de Déu de la Llet, representada al retaule principal de l’església. La visita té una durada d’una hora i mitja.

El 25 de juliol i tots els divendres de la segona quinzena de juliol a la primera de setembre tindrà lloc un altre itinerari guiat, que amb el títol “Les Tombes Reials” descobreix el panteó reial del Monestir. En la visita s’explica com era la vida dels reis i reina que s’hi troben enterrats, què menjaven, com anaven vestits o quin és el significat de les imatges de les seves tombes. 

La Ruta del Cister

La Ruta del Cister neix el maig del 1989 per iniciativa dels consells comarcals de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell amb la voluntat de desenvolupar turísticament i econòmicament aquestes tres comarques. El seu nom es deu al fet que el patrimoni artístic i cultural de cadascuna d’aquestes comarques està conformat per tres monestirs cistercencs, els monestirs reials de Santa Maria de Poblet, Santa Maria de Vallbona i Santes Creus.

Es tracta de tres conjunts monumentals excepcionals, tant per la seva bellesa arquitectònica com per l’essència espiritual que encara avui s’hi respira. Les noves tecnologies i propostes audiovisuals ofereixen una visita diferent, actual i atractiva, que permet viure en primera persona la història dels monestirs reials de Catalunya.

El Reial Monestir de Santa Maria de Vallbona és un espai únic on el pas de les hores es comparteix amb la comunitat religiosa femenina. Amb 800 anys de presència monàstica ininterrompuda, és el tresor més desconegut i sorprenent de la Ruta del Cister.

Els espectaculars vitralls i les tombes reials del Reial Monestir de Santes Creus destaquen enmig de la puresa i l’austeritat característiques del Cister. Va acollir la primera comunitat monàstica de l’orde a Catalunya i va ser el lloc triat per reis i nobles per al seu repòs etern.

Finalment, el Reial Monestir de Santa Maria de Poblet és un impressionant conjunt arquitectònic que es troba entre els monestirs més grans d’Europa. Declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat, alberga una important comunitat monàstica que manté viva l’espiritualitat de l’indret. Cal destacar que des de la recent reobertura del mateix ha ampliat la seva oferta cultural permanent amb un nou Centre de Visitants i la completa renovació del Museu.

Mesures de seguretat per la COVID19

Amb l’objectiu d’oferir espais segurs en el marc de l’actual pandèmia, el Departament de Cultura ha adoptat mesures específiques de protecció, informació i senyalització, alhora que ha adequat els espais als actuals requeriments normatius. També s’han modificat i adaptat els horaris i protocols, tant d’atenció al públic com de neteja, per garantir la correcta atenció als visitants.

Pel que fa als requisits que s’exigeix a les persones que visitin els monestirs i els seus monuments, cal dur sempre la mascareta posada, seguir les indicacions de les persones responsables dels equipaments i respectar la distància física de 2 metres, de la mateixa manera que es prioritzarà el pagament amb targeta de crèdit.

Informació pràctica:

Per adquirir el carnet i consultar informació pràctica per a la visita: http://patrimoni.gencat.cat/larutadelcister 

Activitats d’estiu: http://patrimoni.gencat.cat/ca/ambelscincsentits/tastaelpatrimoni 

Comparteix

També t'interessarà