La Seu Vella acull el primer acte a Lleida de reparació jurídica de les víctimes del franquisme

REDACCIÓ
Publicat: 
21-09-2022
Actualitzat: 21-09-2022 10:43
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Seu Vella acull el primer acte a Lleida de reparació jurídica de les víctimes del franquisme
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Lleida
  • La Seu Vella
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Miquel de Santiago)

La Seu Vella de Lleida acollirà aquest diumenge l’acte per entregar els documents de reparació jurídica a les víctimes del franquisme, amb 66 famílies de les terres de Lleida que rebran aquest document de mans de l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró. En total, s’entregaran 83 documents en l’acte a la nau central de la Seu Vella, que combinarà la dignitat, la música, les paraules i la reparació. La tinent d’alcalde i regidora d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha explicat que el document l’emet el Departament de Justícia arran de la Lleida 22/2017, de 4 de juliol, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, que declara il·legals els tribunals de l’Auditoria de Guerra de l’Exèrcit d’Ocupació, que van actuar entre el 1938 i el 1978. En conseqüència, es dedueix la nul·litat de ple dret, originària o sobrevinguda, de totes les sentències i resolucions de les causes instruïdes i dels consells de guerra, dictades per causes polítiques a Catalunya pel règim franquista.

Aquest és el primer acte de reparació que es fa a Lleida, que contribueix a dignificar les víctimes i el passat. Castro ha remarcat que el conjunt d’accions que es preparen tenen com a objectiu la recuperació de la Memòria Democràtica a Lleida, la seva difusió i la sensibilització ciutadana sobre fets històrics a la ciutat. El programa d’actes que l’àrea de Memòria Democràtica de la Paeria ha previst fins al desembre inclou quatre debats de Memòria, sobre la lluita contra els maquis (que es fa aquesta tarda), les fosses de la Guerra Civil, la policia secreta franquista i la violència política durant la Transició espanyola; dos itineraris sobre la maçònica de Lleida i els vestigis de la Guerra Civil a l’aeròdrom d’Alfés, i un acte en record del poeta Gabriel Ferrater.

Actes de Memòria Democràtica setembre - desembre 2022

  • Dimarts, 20 de setembre, a les 19:00 h, a la sala Jaume Magre (c/ Bisbe Torres, 2): Arnau Fernández, que forma part de l'equip de treball del projecte d'I+D+i del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats «Postguerres civils: violència i (re)construcció nacional a Espanya i Europa, 1939-1949», realitzarà la conferència “I si la Guerra Civil es va estendre fins a l’any 1952? La Guàrdia Civil i la lluita antiguerrillera (1936-1952”. Fernández farà un recorregut per la lluita contra el maquis una vegada acabada la Guerra Civil.
  • Diumenge, 25 de setembre, a les 11:30 h., a la nau central de la Seu Vella: Acte d’entrega del document de reparació jurídica de les víctimes del franquisme.
  • Dimarts, 11 d’octubre, a les 19:00 h, a la sala Jaume Magre: Queralt Solé que és professora agregada del Departament d'Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona, impartirà la conferència “Del cementiri de Lleida al Valle de los Caídos”. Parlarà de les fosses de la Guerra Civil i del posterior trasllat de diversos cossos al Valle de los Caídos. Farà una referència explícita a Lleida.
  • Dissabte, 15 d’octubre, a les 18:00 h, itinerari per a la recuperació de la Memòria Democràtica de Lleida: “La Lleida maçònica”, a càrrec de Josep Ramon Cases, membre de la lògia maçònica de Lleida. Es farà un recorregut pels espais històrics de les lògies maçòniques de la ciutat i es podrà visitar la seu de l’actual lògia de Lleida.
  • Diumenge, 13 de novembre, a les 18:00 h, es farà una actuació poètica musical dedicada al centenari del naixement del poeta Gabriel Ferrater. L’espectacle poètic-musical “In Memoriam”, dirigit per l'escriptora Carme Martí, es basa en el llarg poema narratiu del mateix nom en què el poeta Ferrater escriu una mena de memòria personal i moral de la guerra civil a la seva ciutat natal de Reus, els records de l’adolescent que era aleshores. L’espectacle va néixer per la coincidència d’un mestratge i un homenatge. Es podrà veure al Cafè de Teatre de l'Escorxador.
  • Dimecres, 16 de novembre, a les 19:00 h, a la sala Jaume Magre: Pablo Alcántara, Doctor en Història Contemporània per la Universidad Autónoma de Madrid, durà a terme la conferència “La brigada politicosocial. Guàrdia pretoriana del franquisme”, sobre aquesta organització policial en la política repressiva del franquisme.
  • Diumenge, 20 de novembre, a les 20:30 h, itinerari “Descobreix els vestigis de la Guerra Civil a l’aeròdrom d’Alfés”, a càrrec de Joan Ramon Segura, membre del Grup de recuperació de la memòria històrica del Centre Excursionista de Lleida. Proposarà una ruta per l’aeròdrom i el polvorí.
  • Dijous, 15 desembre, a les 19:00 h, a la sala Jaume Magre: Xavier Casals, professor d’història de la Universitat Ramon Llull, oferirà la xerrada “La Transició espanyola, la més sagnant d’Europa”, amb un recorregut per la violència política que va viure Espanya durant els anys 1975-1982.

Assemblea anual de l’Amical de Mauthausen

El dia 5 de novembre se celebrarà a Lleida l'assemblea anual d'Amical de Mauthausen a Lleida, a la sala Jaume Magre. La convocatòria anirà seguida de la representació de l'obra de teatre documental “Ruhe!”, que es farà al Cafè del Teatre de l'Escorxador.

Comparteix

També t'interessarà