La UdL reparteix 1.575 viseres amb pantalla facial entre professionals sanitaris i assistencials

REDACCIÓ
09-04-2020
  • La UdL reparteix 1.575 viseres amb pantalla facial entre professionals sanitaris i assistencials

La Universitat de Lleida (UdL) ha engegat aquest mes de març diferents línies d'impressió 3D per fabricar viseres –a les quals se'ls incorpora la pantalla facial– destinades a la protecció dels professionals sanitaris que, amb motiu de l'escalada mundial de la crisi sanitària de la COVID-19, tenen greus problemes d'abastiment d'equips de protecció. En total, ja se n’han repartit 1.575 unitats.

Des de l'Escola Politècnica Superior, els grups en Energia i Intel·ligència Artificial (GREiA), Sustainable Energy, Machinery and Buildings (SEMB) i els col·laboradors externs Jofre Ribas, Albert Labodia i Carlos Heredia subministren les viseres als Centres d'Atenció Primària (CAP) i a les Unitats d'Hospitalització. Rosa Vaquera i Carles Mateu (GREiA) i Miquel Nogués (SEMB) són alguns dels mentors d'aquesta iniciativa coordinada pel professor Jérôme Barrau que funciona sota comanda directa dels centres.

De l'altre costat, el Grup de Recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió - GRAP (UdL-Agrotecnio) de l’ETSEA, amb Àlex Escolà al capdavant i el doctorand Jordi Gené, estan fabricant viseres per als Centres Assistencials de Lleida que subministren al Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermeres de Lleida (COILL) que també distribueix de material sanitari.

Els models actuals de visera que fabrica la UdL van ser triats entre diferents prototips que es van avaluar tant des de la perspectiva de la salut com de l'optimització de la producció en funció dels models d'impressora 3D que en disposa la Universitat. El web del laboratori de Robòtica de la UdL ofereix un fitxer STL per imprimir un visor de protecció i també hi ha enllaços als grups de Telegram que coordinen la fabricació i recollida d'aquestes màscares. També cal destacar que alguns alumnes, com l'Albert Labodia, estan produint des de casa seva després que el Consell de l'Estudiantat de l’EPS llancés una crida perquè tothom que disposés d'impressora 3D, s'hi sumés al projecte.

Entre els centres de salut que estan sent subministrats figuren els hospitals universitaris Arnau de Vilanova i Santa Maria; Centres d’Atenció Primària de tota la província (Lleida, Àger, Alpicat, Balaguer, Tàrrega…); els centres d’Acollida de Raimat, Aspamis (Alcoletge), Aspros (Lleida), Ilersis (Lleida); centres mèdics com els de La Sentiu o Mentalia (Lleida); i residències de gent gran com L’Anunciata (Juneda), Bellpuig, Bon Lloc (Lleida), Bona Estada (Almenar), Can Jaques (Mollerussa), Caser (Lleida i Oliana), Comtes d’Urgell (Balaguer), GSS Lleida Balàfia-1, Hestia (Balaguer), Joviar (Lleida), La Nostra Llar Sant Jaume (Lleida), Santa Anna (Castell del Remei), L’Esplai (Alpicat), Mirador del Segrià (Rosselló), Sagrat Cor (Benavent de Segrià), Sant Josep (Malpartit), Senior (Bellvís) o Verge de Montserrat (Lleida); a més de les aportacions al Servei d’Atenció ales Persones de l’Ajuntament de Lleida.

Residències: AREMI, Virgen de Monserrtat, Residencia Pinyana, Sant Guardià, La Fuliola, Mentalia Lleida, Residencia de la Pobla de Segur, Annunciata, Verge Aguilar (Os de Balaguer), Castrillón, ASPID, CRAE Enric Llaberia.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta