La vedella del Pirineu, primera Indicació Geogràfica Protegida transpirinenca

lleida.com
Publicat: 
05-04-2016
Actualitzat: 05-04-2016 18:06
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • By Kim Hansen - Treball propi, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7421277

La Comissió Europea ha registrat avui la Vedella dels Pirineus Catalans com a Indicació Geogràfica Protegida (IGP) de la UE. D'aquesta manera, el segell de qualitat europeu es podrà utilitzar a la carn de vedelles criades als Pirineus Catalans de les races de vedella Bruna, Aubrac o Gasconne (o bé de l'encreuament de mares d'aquestes mateixes races amb mascles Charolaise, Limousine o Blonde d'Aquitaine) que compleixin amb els requisits d'aquesta IGP.

El nom registrat és en català (Vedella dels Pirineus Catalans), castellà (Ternera de los Pirineos Catalanes) i francès (Vedell des Pyrénées catalanes), doncs es tracta de la primera Indicació Geogràfica que inclou territori d'una i altra banda dels Pirineus. És, a més, el quart producte transfronterer protegit arreu de la UE. 

Es converteix d'aquesta manera en el tercer producte càrnic català en obtenir un segell de qualitat, després del Capó del Prat i la Llonganissa de Vic. 

Cura en l'alimentació i cria

Les característiques d'aquesta carn inclouen, a més de la raça, l'alimentació dels vedells 'segons el mètode de producció tradicional a la zona'. Això vol dir que neixen a l’aire lliure als mateixos prats on pasturen les seves mares, que són criades en règim extensiu. Així, el plec de característiques específica que "els vedells es crien amb la seva mare com a mínim durant els primers quatre mesos de vida" i s'alimenten "a base de llet materna i de pastures fresques" al llarg d'aquest temps.

Demanda conjunta des del 2010

El procediment per a aconseguir aquesta Indicació Geogràfica Protegida va començar amb una sol·licitud conjunta per part d'Espanya i França el 2010 (anteriorment Espanya havia fet una petició individual que es va substituir per la conjunta). La tramitació de la sol·licitud ha requerit el treball conjunt d'ambdós països juntament amb els serveis de la Comissió Europea, en el que es considera un molt bon exemple de cooperació transnacional.

La IGP és una de les figures de protecció atorgades per la UE als productes alimentaris de qualitat (juntament amb les Denominacions d'Origen Protegides (DOP) i les Especialitats Tradicionals Garantides (ETG). En el cas de la IGP, es concedeix a productes estretament vinculats a una zona geogràfica en la qual ha de tenir lloc, com a mínim, una de les etapes de producció, transformació o elaboració del producte.  

Comparteix

També t'interessarà