La vil·la romana del Tossal del Moro, un nou actiu turístic i cultural de Corbins

REDACCIÓ
Publicat: 
03-09-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La vil·la romana del Tossal del Moro, un nou actiu turístic i cultural de Corbins
  • La vil·la romana del Tossal del Moro, un nou actiu turístic i cultural de Corbins
  • La vil·la romana del Tossal del Moro, un nou actiu turístic i cultural de Corbins
  • La vil·la romana del Tossal del Moro, un nou actiu turístic i cultural de Corbins

El diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Carles Gibert, ha participat aquest dijous en la presentació de les obres d’adequació de la vil·la romana del Tossal del Moro de Corbins, gràcies a les quals s’ha recuperat i senyalitzat un espai que, d’aquesta manera, esdevindrà un nou atractiu turístic per a la zona i un indret idoni per acollir activitats culturals. A més de Gibert, a l’acte hi han pres part l’alcalde de Corbins, Jordi Verdú, i l’arqueòloga de la Diputació de Lleida, Maria Pilar Vázquez.

L’Ajuntament de Corbins ha donat per finalitzades les reformes després d’una intervenció que ha consistit en la senyalització de les restes arqueològiques de l’antiga vil·la, dins del projecte Paisatges de Ponent, amb un import d’adjudicació de 22.634,26€, i que ha estat cofinançada amb fons FEDER per part de la Diputació de Lleida i del mateix Ajuntament.

Amb aquesta actuació, s’ha incorporat una nova tanca per delimitar el jaciment, s’han reparat i creat nous elements senyalitzadors, i s’ha actualitzat la cartellera traduint la informació en diferents idiomes. A més, s’han recol·locat elements de mobiliari urbà, s’ha pavimentat la zona d’accés i s’ha eliminat la superfície de vegetació que impedia que es poguessin apreciar les restes arqueològiques. Durant els gairebé cinc mesos que ha durat la intervenció, també s’ha fet un seguiment arqueològic de tot el procés.

Carles Gibert ha explicat que aquesta vil·la romana és un espai més recuperat tant de memòria històrica com de patrimoni i cultura. Conjuntament amb altres actuacions que s’han fet en les diferents comarques de Lleida, ha dit Gibert, des de la Diputació “ens permet tant posicionar i donar a conèixer aquests espais recuperats en el territori, com començar a treballar en rutes i en turisme de proximitat”. Així, ha remarcat que l’objectiu és “donar a conèixer més enllà dels nostres municipis, a tota la demarcació de Lleida i a Catalunya, aquests espais recuperats que donaran peu, en un futur, a diferents activitats econòmiques”.

Jordi Verdú, per la seva part, s’ha mostrat satisfet per la reforma d’un espai que “posa en valor els orígens del nostre municipi, dignificant una zona que, per diferents circumstàncies, encara no s’hi havia pogut treballar”. Per a l’alcalde Corbins, amb el renovat Tossal del Moro “tenim un nou atractiu turístic amb un espai històric d’un gran valor patrimonial i ens ajudarà a rellançar-nos turísticament, amb visites guiades, per exemple, ja que amb tot l’entorn de la vil·la romana, tenim un dels mausoleus més importants de Catalunya”.

A tot això, l’alcalde ha destacat que, amb aquesta adequació, s’amplia i uneix al ventall de rutes i caminades que hi ha a la zona, i ha afegit que el Tossal del Moro pot ser una zona de descans i un espai amb “moltes possibilitats” per dur-hi a terme activitats culturals o celebracions del municipi. En aquest sentit, Verdú destaca que l’Ajuntament ja està treballant per encabir la Festa de la Poma a la vil·la Romana.

El Tossal del Moro és una de les vil·les romanes més importants de la plana de Lleida, tal com ha explicat l’arqueòloga de la Diputació de Lleida, Maria Pilar Vázquez. Concretament, aquesta vil·la era un establiment rural format per un conjunt d’edificacions i instal·lacions d’ús agrícola, residencial i funerari. El sector descobert i parcialment excavat fins al moment se situa en la vessant d’una elevació que perllonga el turó sobre el qual se situa el poble de Corbins.

Comparteix

També t'interessarà