Grups seleccionats Musiquem Lleida 2023
“Collir mores” és el primer treball musical d'Eduard Vergés, jove guitarrista vigatà i estudiant de l'ESMUC, on presenta diverses composicions pròpies per quartet de corda, contrabaix, guitarra, bateria i veu, de les quals també ha escrit les lletres, totes elles inspirades en l'estima i l'amor envers moltes coses que l'acompanyen al dia a dia. A més, també compta amb una poesia, escrita pel seu company i amic Pau Pratsobreroca, la qual ha musicat creant una simbiosi entre els seus dos treballs. Tot plegat ho farà acompanyat de joves intèrprets, tots i totes estudiants de diversos conservatoris catalans com l'ESMUC i el LICEU.
Nascuda a Lviv (Ukraïna) el 1987, Oksana Shymanska va començar els seus Estudis de piano amb Tetyana Aleksandrova i Lyudmila Zakopets al Liceu Municipal de Música Solomiya Krushelnytska. El 2009 obtingué el títol superior i el màster d’interpretació a l’Academia Nacional de Música de Lviv. Posteriorment, es traslladà a Catalunya, on va cursar el màster d’interpretació de música espanyola a l’Acadèmia Marshall de Barcelona amb Carlota Garriga. Ha rebut classes magistrals de Maria Joāo Pires, Luis Fernando Pérez, Marta Zabaleta, Narcis Bonet i Volodymyr Vinnytskiy. Shymanska ha participat en diversos festivals internacionals de música clàssica a Ukraïna, Catalunya i a les ciutats d’Erfurt, Weimar (Alemanya), Brussel·les (Bèlgica), Londres i Manchester (Regne Unit). El 2023 va sortir el seu debut discogràfic “Travessia” amb les obres dels compositors catalans per a piano sol.
Øsimun Quartet és un grup de joves saxofonistes que actualment es troben establerts entre Maastricht (Països Baixos) i Colònia (Alemanya). Durant la seva trajectòria han realitzat concerts en prestigioses sales d’Holanda, com la NedPhO-Koepel i la Concertgebouw d’Àmsterdam; a més han participat en la fase final de prestigiosos concursos com el de Juventudes d’Espanya i han resultat guanyadors en el concurs Storioni.
Per a la pròxima temporada, la seva agenda inclou una sèrie de concerts a la regió Nordrhine-Westfalen d’Alemanya com a becats per la Fundació Dörken, així com una gira per diferents ciutats de Romania el novembre del 2023 i la participació al Feroci Philarmonic Chamber Music Festival de Bangkok el juny del 2024.
Alberto Reguera, nascut a León, és professor de violí per oposició al Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Obté el títol superior de violí al Conservatori Superior de Música del Liceu sota la tutela del mestre Gonçal Comellas. Desenvolupa una intensa activitat concertística en l’àmbit de la música de cambra, tocant en diversos auditoris del territori nacional, Alemanya, França, Rússia, Japó, Itàlia o Eslovàquia.
Ha enregistrat amb Ràdio Nacional d’Espanya, Slovak Radio, Catalunya Ràdio, Rússia TV, Temps Records, Solfa Recordings. Destaca la seva col·laboració amb el pianista i compositor Carles Cases, amb qui ha participat en la gravació dels seus darrers CD’s. És membre fundador de Friedrich Piano Trio i l’Orquestra UNESCO Barcelona. Actuacions com a solista amb l’Orquestra de Cambra de Bratislava, Nobilis Ensemble, Orquestra del Conservatori Superior del Liceu, Orquestra de Cambra Cadí, OGB, Carles Cases Orchestra, Orquesta de la joventut musical de León i l’Orquestra de Cambra de Vic.
Marc Piqué, nascut a Barcelona, cursa els estudis de piano al Conservatori Municipal de Música de Barcelona i l’Escola Superior de Música de Catalunya amb M. Jesús Crespo. Realitza estudis de postgrau amb Luiz de Moura Castro al Conservatori Superior de Música del Liceu. Ha estat becat pel Centro de Estudios Pianísticos per participar en cursos internacionals amb pianistes com Alba Ventura, Josep Colom, V. Bronevetzky o L. Sintsev. Ha estat premiat en diverses ocasions al Concurs de Joves Intèrprets de piano de Vilafranca del Penedès, el Concurs Eugènia Verdet i l’Arjau. Des de 2014 és pianista del Cor Geriona de l’Auditori de Girona, amb qui va enregistrar tres discs i ha realitzat diverses gires arreu del territori.
També forma duo amb el violoncel·lista Ramon Bassal amb qui ha realitzat concerts arreu de l’Estat i Itàlia. Actualment compagina la seva activitat artística amb la docència a l’Escola Municipal de Música de Girona.
És un grup creat durant l’any acadèmic 2016-17 en el si de les corals filials de la Coral Universitat de les Illes Balears, a proposta de la cantaire de la Coral UIB Lidia Fernández, que n’és la directora titular.
Abraça veus femenines, la majoria de les quals canta en altres agrupacions de la família coral o han tingut vinculació amb les corals de la UIB. El treball vocal i la divulgació de nous repertoris a veus blanques són els principals objectius de la novella agrupació.
Ha participat en la temporada de concerts de l’Orquestra Simfònica Illes Balears, amb l’Orquestra Lauseta i a l’11a Setmana Internacional d’Orgue Antoni Martorell, entre nombrosos concerts arreu de l’illa de Mallorca i fora. Destaca la gira que va fer a l’Índia convidada per la Fundació Vicenç Ferrer en el projecte Mataombres. Ha guanyat el segon premi i el premi del públic al I Certamen Coral de Binissalem.
Ha interpretat obres com Planetes de G. Holst, Seven part songs de G. Holst, Song of the universal d’O. Gjeilo, Messe basse de G. Fauré, entre d’altres.
Originaria de la província de Huelva, Lina León creix en un ambient flamenc, on les romerías i penyes flamenques es converteixen en el brou de cultiu del seu inventari musical. Durant una dècada ha format part d'una de les orquestres pioneres en el món de la música antiga, l’Orchestre Révolutionnaire et Romantique, dirigida per Gardiner.
Introdueix per primera vegada les flautes d'època en el flamenc amb les seves buleries "A Camarón", filmades per “Ciudad Sonora” en el Mercat de les flors de Barcelona. La coreògrafa Sol Picó comptà amb ella per a posar música al seu espectacle “We Women”, estrenant-se a Barcelona dins del Festival GREC. Ha col·laborat amb Las Migas, Guillem Roma o Alessio Arena.
“Nomad” és el seu nou espectacle enfocat a donar a llum composicions pròpies que, acompanyades pel piano de Pau Baiges, fan un recorregut molt particular per la cobla andalusa, el folklore andí o el flamenc-jazz.
Inicia les seves activitats a Barcelona l’any 1994 i des del 2010 el dirigeix Xavier Sans.
Ha estat dirigit per Alfred Cañamero, Xavier Chavarría i Daniel Mestre, i també ha treballat amb els directors Josep Prats, Guerassim Voronkov, Francesc Bonastre, Lluís Vila, Jerzy Salvarowsky, Lazlo Heltay, David Malet i Xavier Puig.
Actualment, Fòrum Vocal és un col·lectiu de 40 cantaires amb una sòlida formació musical i una àmplia experiència en el món coral.
El seu repertori comprèn des de música medieval fins a música del segle XXI, amb programes a cappella, amb grups instrumentals i orquestra.
Tenen en repertori Les Set darreres Paraules de Crist de T. Dubois i Els Valsos de Brahms i altres cançons d’amor. Durant el curs 2022-23 el Fòrum Vocal ha treballat un programa a cappella amb repertori de polifonia anglesa dels segles XIX i XX i cançons populars d’arreu del món.
Han actuat a Molins de Rei, Igualada (Festival Internacional d’Orgue 2023) i Barcelona.
Sláinte pren el seu nom del famós brindis gaèlic i significa "salut". La formació neix el 1993, i des de llavors ha rodat per nombrosos escenaris de la geografia peninsular i de l'estranger, a més de comptar amb 3 discos editats.
És sens dubte, el grup més veterà dins l'anomenada "música celta" a Catalunya. El tractament respectuós del repertori tradicional i el so dels instruments autòctons, donen al grup un caràcter d'autenticitat que poc es veu (i s'escolta) per aquestes contrades.
Partint del folk irlandès, s'exploren altres territoris del mapa sonor occidental (Escòcia, Bretanya, Escandinàvia, EUA. i fins i tot els Balcans). Tot plegat, una equilibrada combinació de temes instrumentals i cantats.
-
ALENAR duet (flauta de bec, pandero oceànic, acordió diatònic, cornamusa, shruti i veus)
Sara Parés té el títol de "solista" pel Hanzehogeschool Conservatorium de Groningen. Forma part dels grups L'Albera, Vespres d’Arnadí, Alenar, Lai. Participa regularment en diverses produccions d’òpera i concert al Gran Teatre del Liceu de Barcelona i al Festival de Música "Castell de Peralada". És professora de flauta de bec i fagot al Conservatori de música de Girona.
Perepau Ximenis toca l’acordió diatònic de manera autodidàctica des de l’any 1989, quan es va iniciar el projecte Clau de Lluna. Com a intèrpret, compositor i productor, ha participat en concerts per tres continents. Actualment, és professor i coordinador de l’Aula de Música Tradicional. En el concert fa servir instruments Castagnari, Serafini i Bertrand Gaillard.
ALENAR duet neix el 2020 com a projecte de fusió de música tradicional i música antiga que són les especialitats dels dos intèrprets del grup. Balades i danses tradicionals del nord d'Europa conflueixen amb músiques catalanes i de la Mediterrània, on es troben amb músiques d'Àsia menor i central. D'altra banda, les composicions de l'Edat Mitjana i del Barroc es reuneixen amb les músiques folk de nova creació.
La soprano Irene Mas i el pianista Marc Serra formen un duo de Lied amb més de set anys de trajectòria. Els seus concerts els han portat arreu del territori així com a l’estranger, tocant en llocs tan emblemàtics com l’Oxford Lieder Festival.
Van ser guardonats amb el Segon Premi Ex-Aequo i el Premi Juventudes Musicales de España al Concurs «El Primer Palau» i també com seleccionats pel programa de l’Acadèmia de la Schubertíada de Vilabertran on van debutar el 2019. Han rebut consell de mestres com Francisco Poyato, Wolfram Rieger, Malcolm Martineau, o Sholto Kynoch entre d’altres. Ambdós han col·laborat activament en diverses edicions del Festival de Lied LIFE Victòria de Barcelona i desenvolupen una intensa activitat concertística tant com a duo com en format solista o amb altres formacions.
El trio Florestan és una formació de música de cambra especialitzada principalment en el gènere del Lied. Està format per la soprano Alba Valdivieso, la mezzosoprano Cristina Tena i el pianista Carlos Bujosa.
Neix el 2021 a Barcelona dirigit pels pianistes Josep Surinyac i Marta Pujol.
Durant la seva formació com a grup al Conservatori del Liceu, els tres intèrprets van ser becats per la Fundació Ferrer-Salat per cursar els estudis superiors al Conservatori Superior del Liceu i van ser finalistes en els premis extraordinaris de música de cambra. Han rebut classes magistrals de Lied de part de la cèlebre mezzosoprano Sarah Connolly, gràcies a una beca de la Fundació Life Victoria, entre d’altres.
Van resultar el grup més ben valorat pel públic en el concert que van oferir al II Cicle de joves intèrprets de Mollerussa el 2022, així com seleccionats a la convocatòria 2023 de microconcerts a la Caixa.
Han estat semifinalistes al concurs Internacional de Música de les Corts 2023. Han actuat com a solistes, amb diverses formacions de música de cambra o amb orquestres i cors a les sales més importants de Catalunya com són el Palau de la Música Catalana, l'Auditori de Barcelona, l'Auditori Enric Granados de Lleida, l'Atlàntida de Vic o l'Auditori Josep Carreras de Vilaseca.
|