L'ACA atorga 765.000 euros a la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues perquè millori la planta potabilitzadora

REDACCIÓ - ACN
Publicat: 
15-11-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'ACA atorga 765.000 euros a la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues perquè millori la planta potabilitzadora
    Peu de foto: 
    foto d'arxiu: Pixabay

S'estudiarà sumar un segon punt de captació a la xarxa secundària del Segarra-Garrigues i no a l'Albagés


L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha atorgat un ajut de 765.000 euros a la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues perquè millori la planta potabilitzadora ubicada a Torrebesses i les canonades que porten l'aigua fins a l'equipament. Ho ha explicat el seu director, Samuel Reyes, a la seva compareixença aquest dimarts a la comissió d'Agricultura del Parlament per informar dels dos episodis de contaminació que l'any passat van deixar sense aigua per cuinar i beure 25 pobles de les Garrigues i el Segrià, els quals ha atribuït a la "deixadesa" per la falta de manteniment de la planta. Reyes també ha dit que la Mancomunitat estudiarà captar aigua de la xarxa secundària del Segarra-Garrigues per tenir un segon abastiment i no de l'Albagés.

El director de l'ACA, Samuel Reyes, ha explicat aquest dimarts al Parlament que malgrat l'aplicació d'herbicides es va fer correctament i dins els paràmetres permesos, l'aigua no es va poder tractar adequadament perquè els filtres de la planta potabilitzadora van "col·lapsar".

El motiu d'aquest col·lapse, ha afirmat, és deu a la manca de manteniment. "Per què vam arribar en aquest escenari? Per deixadesa. Si durant quinze anys no s'havia fet cap manteniment de la infraestructura és normal que després no es pugui potabilitzar l'aigua", ha indicat.

Futur de la infraestructura

El director de l'ACA ha explicat que després dels dos episodis de contaminació de l'aigua, van parlar amb la Mancomunitat per abordar el futur de la infraestructura.

Per una banda, l'ACA ha atorgat enguany una subvenció a la Mancomunitat per valor 765.000 euros perquè pugui fer millores a la planta potabilitzadora i a la xarxa de canonades que arriben a la instal·lació.

En una altra fase, Reyes ha dit que la Mancomunitat es presentarà a una altra línia d'ajuts per a la redacció d'un projecte per captar aigua de la xarxa secundària del Segarra-Garrigues, que està en construcció. Reyes ha explicat que aquesta obra es podria fer "amb menys d'1,5 milions d'euros" i permetria "portar aigua de qualitat i més propera a la planta actual". Aquest projecte substituiria, així, el que defensa la Mancomunitat de captar aigua del pantà de l'Albagés, a la cua del Segarra-Garrigues, i que Reyes descarta perquè diu que "la distància és massa llarga i la inversió és desproporcionada pel benefici".

Comparteix

També t'interessarà