⏯️ L'aeroport d'Alguaire, dins el sector aeroespacial amb un centre de proves de motors de coet

REDACCIÓ - ACN
Publicat: 
22-09-2023
Actualitzat: 22-09-2023 13:39
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • ⏯️ L'aeroport d'Alguaire, dins el sector aeroespacial amb un centre de proves de motors de coet
  Peu de foto: 
  Foto: Anna Berga (ACN)
 • ⏯️ L'aeroport d'Alguaire, dins el sector aeroespacial amb un centre de proves de motors de coet
  Peu de foto: 
  Anna Berga (ACN)
 • ⏯️ L'aeroport d'Alguaire, dins el sector aeroespacial amb un centre de proves de motors de coet
  Peu de foto: 
  Anna Berga (ACN)

S'emmarca dins l'Estratègia Newspace i en una primera fase testejarà motors per a satèl·lits petits i subcomponents


L'Aeroport de Lleida-Alguaire ha estrenat un centre de proves de motors de coet amb el qual vol posicionar-se dins del sector aeroespacial. La infraestructura, que s'emmarca en l'estratègia NewSpace de Catalunya que impulsa el Govern, testejarà en una primera fase motors de coets per a satèl·lits petits i subcomponents, mentre que la segona fase preveu també incloure coets de gran empenta. El projecte s'emmarca en l'Estratègia NewSpace impulsada pel Govern per promoure la nova economia de l'espai. Adrià Argemí, CEO de Pangea Aerospace, l'empresa adjudicatària del contracte, ha afirmat que el centre vol revertir el "dèficit d'infraestructures de proves de motor" que viu aquest sector que està en ple creixement.

El nou centre de proves de motors coet s'ubica a l'actual zona de proves de l'aeroport de Lleida-Alguaire, un espai de terra i formigó de 95 metres de llargada per 65 d'amplada envoltat per una tanca perimetral amb accés restringit. Aquest espai, habilitat amb un seguit de mòduls per donar cabuda a les peticions privades per fer-hi proves, ja ha estat utilitzat puntualment per algunes empreses de l'ecosistema aeroespacial com Pangea, que hi ha provat el seu motor U-NYX de propulsió per a satèl·lits U-NYX i sub-components del motor de coet ARCOS, i l'associació d’estudiants de l'ESEIAAT-UPC Cosmic Research. Altres empreses privades i l'Agència Espacial Europea (ESA) també han requerit informació de les instal·lacions per provar-hi altres sistemes al 2024.

Sobre el centre de proves de motors coet

La construcció del centre de proves està prevista en tres etapes. Per una banda, la primera etapa preveu un petit banc de proves sense foc i foc de baixa potència que permetrà fer proves de subcomponents (ignitors, injectors o materials.) a startups i pimes del sector i universitats.

En una segona fase, hi ha fer un banc de proves de petits motors i sistemes secundaris de propulsió, que permetrà testejar motors de coet de fins a 500 kN de potència i fer proves de qualificació individuals i, per tant, donar serveis a startups, pimes i empreses de gran capacitat econòmica.

La darrera fase, servirà per testejar sistemes de propulsió d'alta potència. Aquestes instal·lacions permetran fer els tests de gairebé la totalitat dels motors europeus i posicionaran el centre de proves d'Alguaire com un dels més avançats d’Europa.

Dos projectes per a la primera etapa

El contracte signat aquest divendres suposa el tret de sortida de dos projectes que es faran en paral·lel i que completaran la primera etapa de la construcció del centre de proves de motors coet a Lleida-Alguaire.

El primer, amb un pressupost de 250.000€ i un termini d'execució de 5 mesos, inclou les obres per condicionar aquest espai i convertir-lo en una zona de proves de subcomponents, amb la construcció de sala de control, oficines, magatzem, taller, laboratori, zona de proves, zona de lavabos, dutxes i vestidors, espai de rentatge d’ulls d'emergència, zona de descans, office i zona verda amb ombra a l'exterior.

El segon, amb un pressupost de 350.000€, consisteix en la redacció d'un projecte constructiu per millorar les instal·lacions i adaptar aquest mateix espai per convertir-lo en una zona de proves de motors de coet de fins a 500kN de potència. El projecte constructiu haurà de detallar, entre d'altres, les dimensions i característiques de les instal·lacions i les estructures necessàries per poder realitzar aquest tipus de proves, incloent, entre altres, parets, estructures de suport i paviments.

Comparteix

També t'interessarà