L'Ajuntament de Lleida aplica serveis mínims fins al 23 d'agost

ACN
10-08-2020
  • L'Ajuntament de Lleida aplica serveis mínims fins al 23 d'agost
  • Pla obert de l'entrada a l'OMAC de Lleida
  • Façana Paeria (Carrer Major). Arxiu
  • Imatge de dues persones esperant a l'entrada de l'edifici d'Economia de Sant Francesc de la Paeria de Lleida
  • Pla sencer dels regidors del PSC a la Paeria de Lleida, Fèlix Larrosa, Joan Queralt Begoña Iglesias
  • La sencer de l'alcalde accidental de Lleida, Sergi Talamonte
  • Pla general de la façana de l'Ajuntament de Lleida

L'Ajuntament de Lleida aplica serveis mínims entre aquest dilluns i el 23 d'agost, una situació que ha obligat a fer vacances a la majoria de treballadors municipals. Des del PSC, el Cap de l'Oposició, Fèlix Larrosa, ha criticat que, "per primer cop, l'administració de la Paeria tanca per vacances" i, a més, que ho faci en "en un any amb una situació crítica de crisi sanitària, social i econòmica per la covid-19". L'alcalde accidental Sergi Talmonte ha defensat que la mesura s'ha adoptat de forma extraordinària donades les repercussions organitzatives ocasionades per la pandèmia i per "donar més eficiència a l'administració". Talamonte ha negat que hi hagi un "tancament per vacances" i ha afirmat que "els serveis essencials no paren mai". 
La mesura ha comportat que la gran majoria dels treballadors de l'Ajuntament de Lleida hagin de fer obligatòriament vacances durant aquest període en què el govern de la Paeria ha decretat serveis mínims en bona part de les àrees municipals. El personal laboral va portar la mesura a la Inspecció de Treball, que l'ha acabat avalant tot i que ha imposat una multa de 365 a la Paeria per no haver-la comunicat amb els dos mesos d'antelació que preveu la normativa, ja que va publicar el decret l'11 de juny i entra en vigor aquest 10 d'agost. L'Ajuntament de Lleida compta amb més de 1.400 treballadors, entre funcionaris i personal eventual, als quals també afecta la mesura.

L'alcalde accidental de Lleida, Sergi Talamonte, ha defensat que l'objectiu reorganitzar l'organització municipal "en un any excepcional" i, a la vegada, "millorar l'eficiència de l'administració". Talamonte ha explicat que a mitjans de juny el personal municipal "només s'havia agafat el 20% de permisos, dies personals i vacances" per la situació generada per la covid-19. 

Així, ha recordat que el conveni de la Paeria "diu que les vacances s'agafen normalment entre el 15 de juny i el 15 de setembre" i ha assenyalat que "amb aquesta concentració de vacances acumulades ens trobàvem amb mesos seguits en què l'ajuntament estaria en situació de ralentí". Per això, el que ha fet el govern "és concentrar en 15 dies totes aquestes vacances i permisos al funcionariat perquè només sigui en 15 dies que l'administració vagi al ralentí". 

A més, l'alcalde accidental ha remarcat que "els funcionaris porten una època de molt esforç amb tota la situació provocada per la covid-19". "Els funcionaris tenen el dret i el deure de descansar i l'objectiu és que al setembre tothom estigui 100% operatiu per poder abordar una tardor que es preveu complexa", ha defensat Sergi Talamonte. D'altra banda, ha recordat que l'Ajuntament de Lleida ha posat a disposició de la ciutadania una enquesta per avaluar el funcionament i la recepció de les dues setmanes de serveis mínims. En funció de les respostes, la Paeria no tanca la porta a aplicar serveis mínims altres estius.

El PSC critica la decisió del govern d'aplicar serveis mínims a la Paeria

Des del PSC, també han expressat les seves crítiques per la decisió del govern municipal perquè no entenen "com una organització gran com és la Paeria, que pot organitzar-se per estar donant servei de forma normal, quotidiana a la ciutadania, no ho faci". "Amb 15 regidories s'haguessin pogut coordinar i organitzar-se per facilitar el servei que requereix la ciutadania", ha expressat el Cap de l'Oposició, Fèlix Larrosa.  

Per posar alguns exemples, Larrosa ha lamentat que "hi ha serveis ordinaris de la ciutat no estan funcionant, de la mateixa manera que tampoc funcionen tots els centres cívics ni totes les piscines municipals". "Hi ha serveis que no es poden preveure amb serveis mínims com ara la violència de gènere", ha assenyalat. 

El Cap de l'Oposició ha afirmat que més d'un any després de la presa de possessió de l'actual govern de la Paeria, "encara no sabem quin és el seu pla d'actuació ni cap on va la ciutat". "No hi ha planificació en l'àmbit econòmic, urbanístic, cultural", ha lamentat. A la vegada, també ha criticat que no s'hagi posat en marxa la taula de diàleg per a la reactivació de la ciutat acordada per tots els grups.  

Serveis mínims entre el 10 i el 23 d'agost

L'Oficina Municipal d'Atenció Ciutadana (OMAC) i l'Oficina de Gestió Tributària (OGAT) atenen durant aquestes dues setmanes presencialment aquells tràmits imprescindibles sol·licitats amb cita prèvia i es mantenen els serveis on-line a través del 010 i dels webs de tràmits municipals. 

A la vegada, l'Ajuntament de Lleida ha fixat serveis mínims per a treballadors municipals d'Alcaldia, Guàrdia Urbana, Recursos Humans-Prevenció de Riscos Laborals, Serveis Jurídics, OMAC i OGAT, tècnics i brigades de la Regidoria d'Urbanisme, brigada de Jardineria, residus, mercats, esports (piscines i instal·lacions esportives), serveis digitals i tecnologia, Regidoria de Persones, Comunitat i Agenda 2030 (atenció primària als centres cívics, EAIA, Servei d'Atenció Domiciliària, Alberg Municipal, Inclusió Social i Banc dels Aliments, entre altres) i l'Institut Municipal d'Ocupació (Centre Especial de Treball i Escola de Jardineria).

En aquest sentit, serveis com ara el cementiri municipal i el Refugi dels Peluts mantenen el funcionament habitual. Així mateix, les Ludoteques de Cappont i Parc de Gardeny romanen obertes per a usuaris que demanin cita prèvia i es mantenen els equipaments fixats com a refugis climàtics, que són els culturals així com els Centres Cívics de Mariola, Centre Històric i Bordeta, amb possibilitat d’incorporar Llívia, Balàfia i Pardinyes si fos necessari.

També estaran oberts als visitants els punts museístics i patrimonials municipals: Museu Roda-Roda, Museu de l'Aigua, la Casa dels Gegants, Castell de Gardeny, el Museu d'Art Jaume Morera i La Panera (en aquest darrer cas, fins al 16 d'agost, quan finalitza l'actual cicle expositiu). A la vegada, continuen oberts l'oficina l'atenció de Turisme de Lleida i l'Arborètum i es mantenen les agendes d'activitats previstes de la programació Fase Cultura i de la Regidoria de Joventut, entre altres.
 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Renoves l'armari cada tardor?