L’Ajuntament de Lleida ofereix Refugis Climàtics i amplia l’horari de les piscines per fer front a la calor

REDACCIÓ
Publicat: 
10-08-2023
Actualitzat: 10-08-2023 10:31
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • L’Ajuntament de Lleida ofereix Refugis Climàtics i amplia l’horari de les piscines per fer front a la calor
  Peu de foto: 
  Foto: Ajuntament de Lleida

Activat en Alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT

L’Ajuntament de Lleida posa a disposició de la ciutadania la xarxa de Refugis Climàtics i amplia, aquest dijous, l`horari de les piscines municipals fins a les 21 h amb motiu del nou repunt de les temperatures previst per a demà, a partir del migdia.


La Generalitat ha activat en fase d’alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per la previsió de calor diürna molt intensa que afectarà especialment les demarcacions de Tarragona i de Lleida.

Tot i que les comarques on més pujaran les temperatures seran la Terra Alta, la Ribera de l'Ebre i el Priorat -amb un grau de perill previst molt alt (5 sobre 6)-, també es troben sota avís per calor molt intensa les comarques de Lleida, excepte la Val d’Aran, segons ha avançat el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya de la Generalitat. En aquest darrer cas, el grau de perill previst és 4 sobre 6.

Davant d’aquesta situació, la Paeria recorda la disponibilitat dels 61 Refugis Climàtics de la ciutat on s’inclouen espais interiors climatitzats així com zones exteriors ombrejades. La relació i els horaris dels refugis -que estan habilitats des del passat juliol- es poden consultar en un mapa al web paeria.cat.

A més, com ja es va realitzar en l’anterior calorada, aquest dijous s’ampliarà l’horari de tancament de les piscines municipals, que serà a les 21 h, enlloc de les 19.30 h.

Així mateix, es fa un seguiment especial als col·lectius més vulnerables i desprotegits, com persones grans, usuaris/es dels serveis socials i persones malaltes.

Els Refugis Climàtics que ofereix la Paeria són: 

INTERIORS

 • Llars de Jubilats: Bonaire, Bordeta, Democràcia, Magraners, Mariola, Pardinyes, Santa Teresina, Santa Cecília, Secà de Sant Pere, El Pilar i Sucs
 • Centres Cívics: Balàfia, Mariola, Secà de Sant Pere, l’Ereta, Pardinyes.
 • Equipaments Culturals: Casa dels Gegants, Sala d’Exposicions de l’Ajuntament de Lleida (antic Museu Morera), Centre d’Art La Panera, Museu de l’Aigua, Museu de l’Automoció Roda Roda, Biblioteca de Pardinyes, Biblioteca Fonoteca Auditori.
 • Residència CleceVitam (Jaume II, 55 – Cappont).

EXTERIORS

 • Parcs: Camps Elisis, Parc de l’Aigua, plaça de les Magnòlies, Parc de la Mitjana, Arborètum.
 • Rambles i espais verds: Pardinyes (rambla de Pardinyes, av. Pearson i c. Xavier Puig i Andreu), Balàfia (pl. Maria Aurèlia Capmany i Bosc urbà de Balàfia), Clot i confluències (c. Humbert Torres (zona per a vianants), Parc Seu Vella - Santa Cecília, Mariola (plaça de Galícia i Espai de les Moreres, Jardins 1er de maig), Universitat (Rambla d'Aragó i plaça Víctor Siurana), Escorxador/Instituts (av. Joana Raspall i c. Ton Sirera), Centre Històric/Noguerola (c. Major, c. Sant Antoni, rambla de Ferran i pl. de la Pau), Cappont (c. Dra. Castells, Jaume II, Parc del Segre, plaça de Blas Infante i Bosc Urbà Cappont), Magraners (c. Vila Rodona, plaça Sant Joan XXIII i Bosc Urbà de Magraners), Bordeta (plaça deSant Jordi, plaça Major, Bosquet de la Bordeta, c. Campament, plaça Molí de Sant Anàstasi), Secà de Sant Pere (plaça Secà de Sant Pere, Jardins de Francesc Solana i zona arbrada de l'inici del carrer Llibertat) i Llívia (Parc de Sant Anàstasi).

Recomanacions genèriques davant la onada de calor

El departament municipal de Protecció Civil recorda que, en cas d’episodis de calor forta, cal tenir presents els següents consells:

Manteniu la casa el més fresca possible:

- Tanqueu les persianes quan hi toca el sol.

- Obriu les finestres durant la nit.

- Estigueu-vos a les zones més fresques.

- Refresqueu l’ambient amb ventiladors, aire condicionat, etc.

- Si no teniu aire condicionat, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, casals, cinemes, etc.)

Busqueu l’ombra al carrer:

- Eviteu sortir al migdia, quan fa més calor.

- Porteu una gorra o un barret i utilitzeu roba lleugera i que no sigui ajustada.

- Mulleu-vos una mica la cara i la roba.

- Vigileu en els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol.

- Limiteu l’activitat física intensa.

Molta aigua:

- Beveu aigua i sucs de fruita.

- Refresqueu-vos sovint.

- No prengueu begudes alcohòliques.

- Eviteu els menjars molt calents.

Comparteix

També t'interessarà