L’atenció sociosanitària creix en 18 llits a les regions sanitàries de Lleida i Alt Pirineu i Aran

REDACCIÓ
Publicat: 
21-12-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L’atenció sociosanitària creix en 18 llits a les regions sanitàries de Lleida i Alt Pirineu i Aran

Salut ha posat a disposició de la xarxa de l’atenció intermèdia, o sociosanitària, de les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran 18 llits addicionals que permeten millorar la capacitat d’atenció als pacients de mitja i llarga estada. Aquest increment de capacitat forma part d’un pla de contingència per fer front als efectes de la COVID, que amb tota probabilitat s’haurà d’estendre més enllà dels 14 mesos previstos inicialment.

Les noves places de sociosanitari s’obtenen per mitjà de l’ampliació de llits i de la reconversió de places ja existents. Dels 18 nous llits a la plana i el Pirineu, 4 corresponen a l’Hospital Universitari Santa Maria, i els altres 14 es reparteixen entre la Fundació Hospital de Puigcerdà, que guanya 7 llits; l’Hospital Comarcal del Pallars, que incrementa en 3; i la Fundació Sant Hospital, que creix en 2 llits d’atenció intermèdia, amb la possibilitat de convertir-ne 2 més.

El pla inclou també el reforç del servei d’atenció domiciliària (PADES) de les dues regions amb horari de 8 a 20 hores els set dies de la setmana a fi de donar un millor suport a l’atenció primària i les residències afectades per la COVID-19. El nou horari d’aquest dispositiu ja està en marxa a la plana des del finals de novembre per mitjà de la reorganització dels equips, mentre que a l’Alt Pirineu i Aran, s’està treballant per adequar els recursos del PADES i estendre’n la cobertura principalment en cap de setmana, tenint en compte la dispersió del territori.

El Dr. Marcos Serrano, Director de l’Àrea de Geriatria i Atenció Sociosanitària de l’Hospital Universitari Santa Maria, apunta que “la complexitat de les cures que proporciona el PADES en domicili i sobretot en residències, ens permet donar una millor resposta a l'increment de pacients crònics complexos que tenim, especialment en un moment de pandèmia com l’actual”. Serrano destaca, a més, que “és vital poder oferir l’assistència d’un equip multidisciplinari com el PADES en l’entorn habitual dels pacients i en la col·laboració amb els professionals de l’atenció primària.”

El pla de suport als centres de mitja i llarga estada on es recullen les noves actuacions suposa una inversió d’uns 43,6 milions d’euros a tot Catalunya, desglossats en 6,3 milions el 2020 i 37,3 milions el 2021. Abans de la primera onada la xarxa d’intermèdia comptava amb 9.694 llits contractats, dels quals 385 a la Regió Sanitària Lleida i 100 a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran. Amb el nou pla, es disposarà de més de 10 mil llits a tot el territori català. 

Un recurs essencial

L'atenció sociosanitària o intermèdia comprèn el conjunt de cures destinades a aquelles persones malaltes, generalment amb caràcter crònic, i persones amb discapacitat que, per les seves característiques especials, poden beneficiar-se de l'actuació simultània dels serveis sanitaris i socials per potenciar la seva autonomia, pal·liar les seves limitacions o sofriments i facilitar la seva reinserció social. Inclou l'atenció a les persones amb demència, l'atenció a les persones amb malaltia neurològica que pot cursar amb discapacitat, l'atenció a la gent gran i l'atenció a les persones amb malaltia avançada terminal i les cures pal·liatives.

Comparteix

També t'interessarà