Les associacions veïnals de Lleida recuperen la Xarxa Solidària

REDACCIÓ
20-02-2021
  • Les associacions veïnals de Lleida recuperen la Xarxa Solidària
  • Les associacions veïnals de Lleida recuperen la Xarxa Solidària

La Federació d’Associacions de Veïns de Lleida (FAVLL), ha iniciat la recuperació de la Xarxa Solidària de Lleida, amb el suport de la Paeria i la col·laboració de la Federació Catalana del Voluntariat Social (FCVS-Lleida), segons ha explicat aquest matí la regidora de Participació Ciutadana i Lluita contra la Corrupció, Elena Ferre, en un acte que ha servit de presentació de l’espai web de la xarxa.

L’Ajuntament de Lleida va impulsar la Xarxa Solidària de Lleida en plena crisi de la Covid-19, per a fer front a les situacions de persones en una situació d’especial vulnerabilitat. “El moment requeria una acció ràpida, urgent, i llavors, coincidint amb l’estat d’alarma, va ser la Paeria l’encarregada de posar en marxa i gestionar el dia a dia de la Xarxa”, ha explicat Elena Ferre.

Però amb l’inici de la desescalada i, tenint en compte que les accions del voluntariat han de ser desenvolupades per les entitats de voluntariat, essent la tasca de l’Administració el foment, control i avaluació d’aquestes accions, es va procedir al tancament de la Xarxa, amb el compromís de traspassar-la a la ciutadania.

Aquest relleu l’ha agafat la FAVLL, que ha iniciat la recuperació de la Xarxa Solidària de Lleida per fer-la créixer i consolidar-la, tant en temps de pandèmia com per a la promoció de l’acció voluntària de la ciutadania.

La regidora Ferre ha destacat que aquesta iniciativa, “que va néixer com una eina comunitària per unificar i fomentar el voluntariat, ara amplia el camp d’acció per fer d’altaveu de tots els projectes de voluntariat de la ciutat i atansar-los a totes aquelles persones que hi vulguin participar”.

Elena Ferre ha assenyalat la força de l’associacionisme a la ciutat de Lleida, on hi ha 650 entitats actives registrades, el 60% de les quals compta amb projectes de voluntariat, una proporció superior a la catalana, que és del 51%. “Tenim un teixit associatiu i de voluntariat de molta qualitat i amb projectes com la Xarxa, el que es pretén és enfortir-los i potenciar-los des de l’Administració”, ha dit la regidora.

La coordinadora de la Federació Catalana del Voluntariat, Rosa Palau, ha agraït la sensibilitat de la Paeria a atendre les necessitats de la ciutat i del territori, i ha reconegut el compromís de la FAVLL amb aquesta iniciativa vers el voluntariat. “L’individualisme no és bo per ningú i hem de treballar plegats i sumar sempre. Molt més en un territori petit com són les terres de Lleida”, ha dit.

En aquest sentit, Rosa Palau que ha qualificat aquesta iniciativa com “una aposta molt important per potenciar i donar a conèixer les tasques del voluntariat social”, també ha dit que “és un potent altaveu que arribarà a molts llocs”, en referir-se a l’espai web que avui es presentava.

Per la seva part, el president de la Federació d’Associacions de Veïns, Toni Baró, ha explicat com va sorgir la necessitat de canalitzar l’eclosió de solidaritat en aparèixer la pandèmia. Un esclat que podria ser contraproduent si no es coordinava i conduïa de forma adequada.

Baró ha explicat que aquest és un projecte seriós i ambiciós, “basat en la formació i tenint com a punt de mira fer les coses bé. Comencem amb la Xarxa, però la voluntat és poder organitzar el sector del voluntariat, perquè no es perdin esforços. Ho entomem des de la FAVLL, però darrere no hi ha cap afany de protagonisme, ni de lideratge. El que volem és fer una feina efectiva perquè la gent respongui”.

El president de la FAVLL al·ludia com a exemple a la importància que va tenir en el seu moment el moviment veïnal. “Si aquest va permetre organitzar la vida ciutadana, això que ara encetem també pot organitzar el voluntariat, perquè allí on no arribi l’Administració ho pugui fer la societat civil”, ha dit Baró.

Nou espai web

El nou espai web de la Xarxa Solidària de Lleida va dirigit a tres perfils:

  • Aquelles persones que per alguna raó es troben en situació de vulnerabilitat i dependència (malaltia, confinament COVID-19, indisposició física, etc...) i necessiten ajuda temporal o de forma continuada en les tasques domèstiques o personals (per exemple: fer la compra, aconseguir medicaments, passejar el gos, fer-los companyia, etc).
  • A les persones que vulguin prestar ajuda o fer suport de manera voluntària als qui més ho necessiten.
  • A totes aquelles entitats de la ciutat de Lleida que tinguin projectes de voluntariat social en marxa i vulguin fer ressò de la seva activitat.

L’eina habilitada per a contactar ràpidament amb la Xarxa es troba en la següent adreça: www.xarxasolidarialleida.cat. També es pot contactar per telèfon (640 684 281), de dilluns a divendres, de 9 a 12 h, o escriure a l'adreça electrònica contacta@xarxasolidarialleida.cat

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Estàs a favor de cancel·lar les processons aquesta Setmana Santa?