Les empreses de nanotecnologia facturen a Catalunya més de 430 milions d'euros

REDACCIÓ
Publicat: 
15-10-2021
Actualitzat: 15-10-2021 12:55
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les empreses de nanotecnologia facturen a Catalunya més de 430 milions d'euros

La facturació de les empreses dedicades a la nanotecnologia i a la nanociència a Catalunya ja supera els 430 milions d’euros i genera 779 llocs de treball. Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi “La nanociència i la nanotecnologia a Catalunya” elaborat per ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- que s’ha donat a conèixer el passat dijous en el marc del Nanoday, una jornada organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) amb l’objectiu de posar en comú experiències per apropar la nanotecnologia i la nanociència a les empreses catalanes.

La nanotecnologia comprèn aquelles àrees de la ciència i l’enginyeria en què s’utilitzen fenòmens que tenen lloc a dimensions a escala nanomètrica en el disseny, caracterització, producció i aplicació de materials, estructures, dispositius i sistemes. Es tracta d’una tecnologia disruptiva que ha generat un interès creixent, sobretot per les seves aplicacions en l’àmbit de la salut.

Segons el director general d’Innovació i Emprenedoria del Departament d’Empresa i Treball, Lluís Juncà, que va participar a la sessió, “La nanotecnologia té aplicacions molt avantatjoses en àmbits tan rellevants com la detecció de malalties, i ha tingut un paper molt destacat en la lluita contra la pandèmia”. Juncà ha afegit que “la seva aplicació facilita, a més, la creació d’altres tecnologies, i genera importants oportunitats de negoci a l’ecosistema que té al seu voltant”.

El 62% de les empreses dedicades a la nanotecnologia són pimes

A Catalunya, un total de 107 empreses es dediquen a la nanotecnologia o la nanociència. D’aquestes, un 62,6% són pimes, un 25,25% startups, i la resta són empreses grans que tenen alguna línia de treball en el camp de la nanotecnologia. A més, un 53,2% d’aquestes empreses són exportadores.

Pel que fa a la seva activitat, un 42,9% de les empreses catalanes de nanotecnologia estan dedicades al desenvolupament de nanomaterials, un 42% a  la nanobiologia/nanomedecina i un 23,4% treballen en nanoelectrònica. També hi ha empreses dedicades a l’àmbit del nanotèxtil, d’instrumentació i de metrologia.

El creixement mundial previst de les empreses vinculades a la nanotecnologia és del 36% anual

El valor de mercat mundial de la nanociència i nanotecnologia és de 1.760 milions d’euros el 2020, segons Allied market Research, amb una previsió de creixement anual del 36,4%. La facturació total prevista és de 33.000 milions de dòlars (més de 28.000 milions d’euros) pel 2030.

Les empreses líders mundials en nanotecnologia estan dedicades al sector de la química i l’electrònica i són principalment nord-americanes. En el camp de les startups nanotecnològiques, els sectors en creixement predominant són els d’imatge mèdica i la biotecnologia, així com el de les bateries i el de sistemes d’emmagatzematge d’energia.

Comparteix

També t'interessarà