Les estacions d'esquí del Pirineu de Lleida confien arribar al milió i mig de forfets venuts

ACN
Publicat: 
26-11-2022
Actualitzat: 26-11-2022 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les estacions d'esquí del Pirineu de Lleida confien arribar al milió i mig de forfets venuts
    Peu de foto: 
    Oriol Bosch (ACN)
  • Les estacions d'esquí del Pirineu de Lleida confien arribar al milió i mig de forfets venuts
    Peu de foto: 
    Oriol Bosch (ACN)

Les 11 estacions d'esquí alpí i nòrdic distribuïdes pel Pirineu de la demarcació de Lleida s'han mostrat optimistes de cara a l'inici de la temporada i confien igualar el milió i mig de forfets venuts la campanya passada. Els complexos han fet una inversió de 24 MEUR i ara estan pendents de nevades importants per anunciar més obertures de pistes ja que de moment, només arrenca dissabte Baqueira Beret amb 36 quilòmetres. L'increment dels costos energètics és el principal maldecap de les estacions, que en la gran majoria han decidit apujar el preu del forfet per poder-hi fer front. El president de l'Associació d'Estacions, Joaquim Alsina, ha apuntat que l'esquí és una "addicció" i la gent no deixarà d'anar-hi per la pujada de la inflació.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha estat l'encarregat de conduir l'acte de presentació de la temporada 2022-2023 de les estacions d'esquí lleidatanes. Ha anticipat que si el clima acompanya podria durar 136 dies fins al 10 d'abril. En aquest sentit ha recordat que la temporada passada, es calcula que l'esquí va ingressar diners per valor de 270 MEUR, dels quals 43 MEUR, per venda neta de forfets, i 228 milions per impacte de les vendes. Segons Talarn, el sector genera uns 2.000 llocs de treball directes al llarg de la temporada i per això cal destacar la importància d'aquest esport a nivell econòmic al conjunt de la demarcació.

De la seva banda, la vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, no ha amagat la preocupació que hi ha, a nivell global, per l'encariment dels productes i la crisis energètica. Una situació que també afecte al turisme, igual que altres sectors productius. Això no obstant, ha destacat l'aposta de les estacions d'esquí, amb una inversió de 24 MEUR. D'aquests, la major part han estat invertits per l'estació aranesa i pallaresa de Baqueria Beret, uns 17,6 milions, que sobretot s'han destinat al nou telecadira de Dossaus, a l'àrea de Beret.

Les 11 estacions d'esquí alpí i nòrdic ofereixen un total de 505 quilòmetres d'esquí distribuïts en més de 4.500 hectàrees esquiables. El seu conjunt de remuntadors poden arribar a transportar fins 180.000 esquiadors en total, cada hora. A més a més, segons Pujol, hi ha una oferta complementària integrada per 137 empreses. Pujol ha destacat que des de Patronat s'ha impulsat la campanya 'Lleida t'espera de nou, vine i viu-la' per contribuir a què la campanya assoleixi xifres rècord com l'any passat i s'arribi als 1,5 milions de forfets venuts.

El president de l'Associació Catalana d'Estacions de Muntanya, Joaquim Alsina, ha assegurat que aquesta temporada, les reserves "estan bastant per sobre de l'any passat" i ha recordat que a l'Estat, l'esquí és on més ha pujat d'Europa després de la covid. Ara però, cal estar pendents de l'arribada de nevades tot i que Alsina ha assegurat que el sector s'adaptarà per si els pronòstics no funcionen.

D'altra banda, Alsina creu que malgrat la pujada de la inflació i l'encariment de forfets els amants de l'esquí continuaran pujant a les pistes perquè es tracta d'un esport "addictiu" i deixar d'anar-hi costa. Creu que el que acabarà passant és que els usuaris preferiran retallar en el consum de segons quins àpats o serveis a les estacions per tal de poder continuar practicant el seu esport preferit.

En relació a la sequera i la necessitat de produir neu artificial, Alsina ha remarcat que totes les estacions tenen el seu sistema de basses d'emmagatzematge d'aigua per produir neu i que per tant no es consumeix de la xarxa. Això no obstant, ha apuntat que depenen de les nevades per poder obrir els complexos ja que no tenen capacitat per innivar la totalitat de les pistes.

Millores a les pistes

Les pistes han invertit en millores per afrontar la temporada, des de les més petites com Tavascan, al Pallars Sobirà, que estan ampliant els paravents perquè el canvi climàtic ha fet augmentar el vent a l'estació i han de procurar que la neu no marxi, fins a les més grans com Baqueira, que a part del telecadira nou també han millorat serveis.

A l'estació de Port del Comte, situada al Solsonès, la principal inversió ha estat la renovació de l'hotel – cafeteria de peu de pistes però també el pintat i valisat dels aparcaments més grans de l'estació, entre d'altres. A Port Ainé i Espot Esquí, on preveuen obrir al 2 de desembre, s'ha fet l'asfaltat del pàrquing de la Rabasta per a 290 vehicles en la primera, i millores a la cafeteria de la cota 2.000 a la segona a més a més d'una nova pista de 'tubbing'.

Boí Taüll, a l'Alta Ribagorça, també han invertit en els accessos i els aparcaments. A més, s'han creat dos noves pistes, la 'Regalècia' i la 'Carreretes' així com també s'ha retirat instal·lacions en desús en pro de la sostenibilitat de l'entorn. Aquesta estació organitzarà al febrer i març els Campionats del Món d'Esquí de Muntanya.

Comparteix

També t'interessarà