Les estacions d'esquí del Pirineu de Lleida, pendents de les nevades per arrencar la temporada

REDACCIÓ
Publicat: 
30-11-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les estacions d'esquí del Pirineu de Lleida, pendents de les nevades per arrencar la temporada
    Peu de foto: 
    Oriol Bosch (ACN)

Les 11 estacions d'esquí alpí i nòrdic del Pirineu de la demarcació de Lleida estan pendents de les nevades que es preveuen els propers dies per poder arrencar la temporada 2023-2024. De moment, només Baqueira Beret té obert des del cap de setmana passat una part del seu complex i la resta encara no poden garantir condicions per a la pràctica de l'esquí. Confien poder arrencar el dia 5 de desembre, abans del pont de la Puríssima i l'objectiu és igualar les xifres rècord de fa 2 anys amb 1,5 milions d'esquiadors. Els responsables de les estacions han reivindicat la necessitat de poder fabricar neu artificial de forma eficient i han reclamat que no se'ls acusi de malbaratar aigua ja que el sistema que fan servir és a partir d'un cicle tancat.

Optimisme condicionat a una atenta mirada al cel en la presentació de la temporada 2023-2024 a les estacions d'esquí del Pirineu de Lleida. Si aquesta setmana s'havia especulat amb l'obertura d'alguns complexos de cara al proper cap de setmana, la pujada de temperatures i les pluges de les darreres hores han obligat a fer marxa enrere. L'objectiu és ara obrir abans del pont de la Puríssima i per això l'esperança dels responsables de les estacions està posada en el front fred que ha de creuar el Pirineu divendres. Només Baqueira Beret, amb uns 29 quilòmetres de pistes, té obertes parcialment les seves instal·lacions i el cap de màrqueting del complex, Pau Casassalles ha reconegut que hi ha una base mínima de tot just 30 centímetres que esperen ampliar.

Malgrat aquesta incertesa, des del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida es preveu que la d'enguany sigui una altra temporada de records en xifres d'esquiadors. El vicepresident Juan Antonio Serrano ho ha justificat per les sensacions que tenen després de registrar reserves per anar a esquiar ja a l'estiu, quan normalment no se'n fan fins al setembre. Des de les pistes d'esquí nòrdic de Lles de Cerdanya, Ramon Sellés, ha confirmat aquest interès creixent per la neu i l'esport blanc i ha remarcat que han notat un 25% de creixement en la demanda de forfaits de temporada.

El sector ha vist com després de la pandèmia per la covid-19 la gent de ciutat ha apostat per anar sempre que pugui a la neu, encara que econòmicament tinguin dificultats. Així ho ha assenyalat el director de les pistes de Tavascan, Víctor Perisé, que també ha destacat que els anys que menys neu hi ha hagut és quan han venut més forfaits. Tot i així, en aquestes pistes alpines del nord del Pallars Sobirà, l'any passat hi va haver una temporada molt dolenta que els va portar a no poder obrir fins al gener. Per aquest motiu, han estat negociant l'adquisició de canons de neu per a la temporada que ve per poder assegurar innivació fins a la zona intermitja i poder obrir de forma parcial quan el clima no acompanya.

L'impacte directe del negoci de l'esquí

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha destacat que la inversió que han fet el conjunt de les estacions per aquesta temporada és de 17,3 MEUR. De fet, el sector porta invertits des de fa 10 anys 140 MEUR en les instal·lacions. L'esquí genera uns 2.750 llocs de treball directes i "ajuda a frenar el despoblament", ha remarcat Talarn, que també ha afegit que 7.500 llocs de treball més estan relacionats amb l'esquí en àmbits com l'hostaleria o les empreses que tenen oferta complementària. Per tot plegat, es calcula que l'impacte directe que hi haurà aquesta temporada serà de 280 MEUR.

La previsió és allargar-la fins al primer cap de setmana d'abril i d'aquesta manera hi hauria 135 dies d'esquí. Per això es preveu arribar als 1,5 milions de forfets venuts; una xifra que seria més elevada que la de l'any passat, quan se'n van vendre uns 1,4, ja que molts complexos van haver de tancar abans d'hora per la pujada de temperatures. Per aquest motiu, s'ha destacat la importància de poder obrir pel pont de la Puríssima, ja que representa un 7% del total de vendes de tota la temporada.

Les estacions d'esquí alpí que hi ha al Pirineu de Lleida són Baqueira Beret i Port del Comte, de titularitat privada; Port Ainé, Espot i Boí Taüll, del grup FGC, i Tavascan, que és municipal. En esquí nòrdic hi ha Aransa, Lles de Cerdanya, Sant Joan de l'Erm i Virós – Vallferrera.

Comparteix

També t'interessarà