Les fundacions culturals de Lleida es reuneixen per primera vegada per analitzar els reptes del sector i explorar oportunitats de col·laboració

REDACCIÓ
Publicat: 
27-10-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • Les fundacions culturals de Lleida es reuneixen per primera vegada per analitzar els reptes del sector i explorar oportunitats de col·laboració
  Peu de foto: 
  Foto: Orfeó Lleidatà

La Coordinadora Catalana de Fundacions, mitjançant la Comissió de Cultura, ha reunit a Lleida a 22 fundacions amb motiu de la trobada ‘Fem xarxa, creem oportunitats! La trobada de les fundacions culturals de les Terres de Lleida’


La Coordinadora Catalana de Fundacions (CCF), entitat que representa a més de 700 fundacions del país, ha organitzat a Lleida la primera trobada ‘Fem xarxa, creem oportunitats! La trobada de les fundacions culturals de les Terres de Lleida’, un acte que ha reunit a 22 fundacions de diversos àmbits del sector cultural. 

L’esdeveniment, dut a terme aquest 27 d'octubre i organitzat per la Comissió de Cultura de la CCF a les instal·lacions de la Fundació Orfeó Lleidatà, ha comptat amb la participació de representants de fundacions culturals d’àmbits molts diversos, com ara el musical, la literatura, l’àmbit social, la conservació del medi ambient o el teatre, entre d’altres. Els assistents han tingut l’oportunitat de conèixer altres entitats del sector, inspirar-se amb els projectes presentats i explorar possibles vies de col·laboració.

Després d’un espai breu de presentació de totes les fundacions assistents, sis fundacions han compartit projectes inspiradors i les claus que els han permès impulsar-los i assolir els seus objectius:

 • Fundació Orfeó Lleidatà, a càrrec de Xavier Quinquillà, director executiu.
 • Fundació Alba, a càrrec de Míriam Arnaz, gestora cultural.
 • Fundació Ilersis, a càrrec de Jaume Bello, coordinador del Projecte d'Arts Escèniques la Màxima-FP.
 • Fundació Guillem Viladot - Lo pardal, a càrrec de Pau Minguet.
 • Fundació Zoo Pirineus, a càrrec d’Stania Kuspertova, directora executiva.
 • Fundació Teatre Lliure, a càrrec de Valeri Viladrich, director.

La segona part de la jornada s’ha centrat en les taules de treball ‘Reptes, barreres i propostes de solució’, un format que ha fomentat el treball en equip i l’intercanvi de coneixement amb l’objectiu que les fundacions compartissin iniciatives i recursos, alhora que han explorat possibles solucions que els ajudessin a afrontar els seus reptes.

Amb aquest objectiu els assistents han treballat en quatre taules temàtiques de les quals s’han extret un seguit de conclusions, idees força i propostes d’acció, que s’han compartit amb tots els assistents en el bloc final de la jornada. A continuació, destaquem un breu resum del que s’ha exposat:

 • Mecenatge i captació de fons: en aquesta taula s’han destacat diverses dificultats o barreres, com ara la precarietat a l’hora de comptar amb professionals dedicats a la captació de fons i la manca de conscienciació dels òrgans de govern sobre la necessitat d’apostar-hi. Algunes de les línies d’acció proposades han estat comptar amb professionals especialitzats que es dediquin a captar i fidelitzar, conscienciar el patronat i comptar amb un marc fiscal favorable que impulsi la filantropia i el mecenatge.
 • Comunicació i complicitat social: d’aquesta taula destaquen els reptes de comunicar el que aporten les fundacions a la societat, així com el valor intangible de la cultura. També s’ha posat l’accent en la importància de trobar l’equilibri entre comunicar bé i el fet de fer les accions de forma efectiva i de fer la comunicació accessible a tothom. I s’ha destacat la necessitat de disposar de recursos per invertir en comunicació, i que aquests no siguin considerats una despesa, sinó una inversió.
 • Sostenibilitat: les fundacions que han format aquesta taula de treball han situat la necessitat d’impulsar iniciatives que facilitin el treball en xarxa per tal de compartir recursos i experiències en el camp de la sostenibilitat i oferir formació en la matèria a les fundacions. D’altra banda, s’ha posat de relleu la manca de recursos estables i pensats a llarg termini que ajudin les fundacions a implementar plans d’acció en sostenibilitat.
 • Aliances i treball en xarxa: les fundacions han destacat el repte de superar la distància entre els diferents agents a l’hora d’establir aliances i de disposar d’instruments i espais per potenciar les relacions. Han sorgit propostes referents a la necessitat d’impulsar la cooperació público-privada, la qual es considera que no està estructurada ni disposa de recursos ad hoc, així com la possibilitat d’organitzar trobades semestrals.
Comparteix

També t'interessarà