Les infermeres denuncien la visió "utilitarista" de la dona com a cuidadora

REDACCIÓ
Publicat: 
08-03-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les infermeres denuncien la visió "utilitarista" de la dona com a cuidadora
  • Les infermeres denuncien la visió "utilitarista" de la dona com a cuidadora
  • Les infermeres denuncien la visió "utilitarista" de la dona com a cuidadora

Mercè Porté, presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL), ha participat aquest matí en l’acte organitzat per l’Institut Català de les Dones (ICD) i les institucions de Lleida, en motiu de la celebració del “8 de març, Dia Internacional de les Dones”. Porté, que ha assistit a l’acte en representació del col·lectiu sanitari, ha iniciat la seva intervenció explicant que “tenir cura de les persones és un rol històricament assignat a la dona com a paridora i criadora de nens o cuidadora de padrins i de malalts”; una qualitat que “no és intrínseca, però que sociològicament nodreix la visió estereotipada de les dones”.

La presidenta del COILL ha definit aquesta visió de les dones com a “utilitarista i escapçada i d’on neixen moltes de les desigualtats que patim i, també, les violències contra la nostra salut sexual i reproductiva”. Un model en què "independentment del nostre origen, nivell acadèmic o autonomia econòmica, es perpetuen conductes que posen en risc la nostra integritat”, ha dit.


ℹ️ El 8M amb 8 veus de dona

Pel que fa a la dona en salut, Mercè Porté ha explicat que les professions sanitàries agrupen més de 600.000 dones col·legiades, el 68% de la plantilla arreu de l’Estat. Aquesta presència majoritària de la dona en salut representa en el cas de la infermeria, “una professió en què les dones som el 85% de la plantilla i freguem el 94% en la nostra especialitat llevadora”; i, tot i això, “les dones sanitàries ens veiem abocades, massa sovint, a explicar que la nostra capacitació és fruit de l’estudi, de la ciència, de l’experiència”, ha destacat la infermera que, denúncia l’existència de “massa sostres de vidre i tots ells bastits entorn la invisibilització de la nostra capacitació professional: infrarepresentades en els òrgans de decisió i de gestió de les Polítiques de Salut, víctimes d’estereotips com la hipersexualització de professions clarament feminitzades, com és la infermeria”.

Finalment, Mercè Porté ha acomiadat la seva intervenció dient que “avui 8 de març de 2021, en plena pandèmia de la Covid, us dic també que cal fer una mirada holística que humanitzi la nostra societat i això només es podrà fer des de la igualtat i amb l’aportació de les dones”.

L’acte ha tingut lloc a la Plaça Blas Infante i ha comptat amb la participació de més d’una desena de dones en representació de diferents col·lectius.

Comparteix

També t'interessarà