Les localitats de la demarcació de Lleida amb un nou rècord de nits tropicals

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
24-09-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les localitats de la demarcació de Lleida amb un nou rècord de nits tropicals
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Lleida (Arxiu)

Catalunya ha tancat l'estiu amb el doble de nits tòrrides que les registrades el 2022 a la xarxa d'estacions automàtiques del Meteocat, segons una anàlisi de l'ACN. Si l'any passat es van recollir 98 nits on la temperatura no va baixar dels 25 graus arreu del país, entre el 21 de juny i el 21 de setembre d'enguany se n'han registrat 206. El 2022 ja va marcar la xifra més alta des de, com a mínim, 1998, així que aquest estiu s'ha polvoritzat el rècord. Durant el mateix període, també s'han observat un nombre mai vist de nits tropicals, prop de 5.000 en les gairebé 200 estacions del Meteocat. A municipis del Barcelonès, Terres de l'Ebre, Costa Daurada o a Portbou se n'han viscut més de 60 entre el solstici d'estiu i l'equinocci de tardor.

Les nits tropicals a l'interior de Catalunya, en augment

El fenomen dels termòmetres no caient dels 20 graus ni per la nit, tradicionalment més típic de les zones costaneres, també s'ha viscut a l'interior com mai s'havia registrat abans a la la xarxa d'estacions meteorològiques automàtiques del Meteocat (XEMA). Segons el balanç de l'ACN de finals d'estiu fins al 20 de setembre i que es remunta als últims 25 anys, grans capitals comarcals com Granollers (55 dels 92 dies d'estiu han estat nits tropicals), Terrassa (41), Vilafranca del Penedès (31), Sabadell (29), Lleida (25) o Girona (14) han experimentat rècords. A la capital del Gironès, per exemple, mai s'havia passat de 8 en un any.

A d'altres localitats, fins ara només havia constat un màxim d'una nit tropical cada estiu, una marca que s'ha esmicolat aquest any, com ha succeït a diversos municipis de la Catalunya Central i Prepirineu –és el cas de Vic (7), Olot (4), Molló (3), Montesquiu (3), la Seu d'Urgell (2) o Solsona (2).

Comparteix

També t'interessarà