Les organitzacions agràries demanen auxili als Governs per salvar l'activitat a Lleida

REDACCIÓ
Publicat: 
06-05-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Les organitzacions agràries demanen auxili als Governs per salvar l'activitat a Lleida
    Peu de foto: 
    Oriol Bosch (ACN)

Aquest divendres ha tingut lloc a Mollerussa a la Casa Canal, una reunió on han han participat els sindicats agraris Unió de Pagesos, JARC i ASAJA i les organitzacions AFRUCAT, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, el Canal Segarra-Garrigues i el Canal d’Urgell, s’ha analitzat la situació actual i s’ha posat de manifest la greu situació de disponibilitat hídrica farà perdre bona part de la producció agrària d’aquest estiu, posarà en perill la producció del 2024 i en molts casos la supervivència dels arbres llenyosos de fruita, així com el risc d’abandonament de l’activitat agrària amb el consegüent impacte econòmic, social i ambiental al territori.

Les organitzacions reunides han acordat un seguit d'accions, entre les qual destaquen: 

  • Sol·licitar una reunió conjunta amb el ministre d’Agricultura, Luís Planas, i la consellera del DAAC, Teresa Jordà, per exigir que Espanya demani a la Unió Europea ajuts d’estat per pal·liar aquesta situació dramàtica, sobrevinguda i no assegurable.
  • Exigir ajuts directes suficients per als productors i centrals afectades per compensar totes les pèrdues del sector agrari, incloent l’escenari de la mort dels arbres.
  • Exigir un Pla de gestió de l’aigua clar, transparent i amb la seguretat jurídica suficient que permeti prioritzar cultius i indemnitzar aquells que s’obligui a aturar la seva activitat.
  • Estimar les pèrdues provisionals en 2.000 € per hectàrea per als cultius extensius i en 15.000 € per hectàrea per a la pèrdua de la producció en fruiters. S’estan valorant les afectacions a la resta de cultius i plantacions. En el cas de mort dels arbres fruiters les compensacions arribaran als 40.000 €/ha en la zona del Canal d’Urgell i Segarra-Garrigues.
Comparteix

També t'interessarà