'Les sis de Ravensbrück', la biografia de sis lleidatanes deportades als camps de concentració nazis

REDACCIÓ
Publicat: 
14-11-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • 'Les sis de Ravensbrück', la biografia de sis lleidatanes deportades als camps de concentració nazis
    Peu de foto: 
    Ajuntament d'Alpicat
  • 'Les sis de Ravensbrück', la biografia de sis lleidatanes deportades als camps de concentració nazis
    Peu de foto: 
    Ajuntament d'Alpicat

La Biblioteca d’Alpicat va acollir el divendres la presentació del llibre ‘Les sis de Ravensbrück’, de Míriam Roma, que va estar acompanyada per la historiadora i escriptora Antonieta Jarne.

Publicada per Pagès Editors, en aquest llibre Míriam Roma estudia i ressegueix la trajectòria vital de les sis lleidatanes que van ser deportades als camps de concentració de l’Alemanya nazi. A partir d’aquí, la investigadora interpreta aquest col·lectiu com a paradigma de la repressió a la qual es van veure sotmeses les dones tant per motius polítics, socials i ideològics com per motius de gènere en els diferents períodes històrics que s’aborda. En aquest estudi, doncs, cerca elements característics del gènere femení per tal de demostrar que, en el cas de les deportades als camps de concentració nazis, van ser un motiu més pel qual van ser perseguides, castigades i vexades.

Nascuda a Almenar el 1992, Míriam Roma és graduada en Història per la Universitat de Lleida (2016) i Màster d’Estudis de Gènere i Gestió de Polítiques d’Igualtat (2019) per la mateixa universitat. Ha realitzat diverses recerques tant sobre la deportació com sobre estudis de gènere: ‘Ravensbrück, destí de sis lleidatanes’ (2021) a Fossa 218; ‘Almenarencs deportats als camps nazis’ (2020), ‘Memòria i gènere: la repressió franquista a través  de les almenarenques: Maria Castellnou i Maria Bendicho’ (2018) i ‘Clemència Berdiell, una vida dedicada a la pedagogia’ (2017) a la revista del Centre d’Estudis Comarcals  del Segrià, Shikar; ‘Les oblidades: lleidatanes als camps de concentració nazis’ (2020) a Arts. Revista del Cercle de Belles Arts de Lleida i ‘Protofeminismo y masonería como factor de cambio en la España contemporánea’ a REHMLAC (2017). Actualment cursa estudis de Biblioteconomia i Documentació. Dins el món laboral ha treballat sempre en l’àmbit bibliotecari.

Comparteix

També t'interessarà