Les Valls d’Aguilar, pioner a donar ajudes als joves que estudien fora de l’Alt Urgell

C. SANS
31-10-2018
  • Les Valls d’Aguilar, pioner a donar ajudes als joves que estudien fora de l’Alt Urgell

L’ajuntament de les Valls d’Aguilar concedirà una ajuda de 500 euros a l’any als joves del municipi que hagin de desplaçar-se fora de la comarca de l’Alt Urgell per cursar estudis no obligatoris, ja sigui formació professional o bé titulacions universitàries. Es tracta d’una mesura pionera a les comarques de Lleida i resulta especialment cridanera ja que es tracta d’una localitat la població de la qual és de només 277 veïns censats.

Almenys dos estudiants del municipi, Ana i Ulla, podran beneficiar-se d’aquesta subvenció a partir de l’any que ve si decideixen continuar estudiant. Actualment cursen estudis de batxillerat i cicles formatius a l’institut Joan Brudieu de la Seu d’Urgell. Aquesta ajuda es concedirà a tots els estudiants que la sol·licitin i que cursin estudis més enllà de l’ensenyament obligatori, sense distinció de nivell de renda familiar. Per optar-hi només serà necessari estar empadronat al municipi i acreditar la matrícula en cicles de formació professional, o bé en un grau universitari, doctorat o màster. Les bases per atorgar aquests ajuts es troben en període informació pública abans de rebre l’aprovació definitiva, i la primera convocatòria serà el 2019.

L’alcaldessa de les Valls d’Aguilar, Rosa Fàbrega, va destacar l’“enorme esforç” que realitzen els joves de la localitat per poder estudiar. “S’aixequen una hora abans que la resta, tornen més tard a casa seua, dinen fora de casa i tenen dificultats per compaginar les activitats extraescolars”, va enumerar. En aquest sentit va apuntar que, una vegada superen l’etapa de l’ensenyament obligatori, el consistori vol “contribuir a sufragar el cost que els suposa continuar amb els estudis”. Fàbrega va destacar la importància de “potenciar l’educació i el talent dels joves” i va apuntar que “encara que després no tornin al seu poble d’origen, sempre poden aportar idees i prosperitat”. “Com més preparada estigui la gent dels pobles més possibilitats hi haurà de prosperar”, va argumentar. L’alcaldessa considera que, si bé els ajuntaments tenen l’obligació d’invertir en obres i serveis, tampoc no han d’oblidar fer-ho a l’hora de potenciar “el talent” dels seus joves.

Precisament, les Valls d’Aguilar té una població envellida. “Hem de cuidar els pocs joves que tenim”, va apuntar la primera edil.

Subvencions per estudiar idiomes a Odèn i altres de fixades per la llei

Les Valls d’Aguilar és pioner a establir uns ajuts per a estudis no obligatoris, amb una aportació anual que no estarà condicionada per la renda familiar ni subjecta a un ús específic. És una mesura sense gairebé precedents, encara que algun altre municipi intenta també afavorir l’educació per altres mitjans. És el cas del consistori d’Odèn, al Solsonès, que enguany ha establert una línia d’ajuts per a estudiants de la localitat que es desplacin a l’estranger per aprendre idiomes. La majoria dels ajuts que reben els estudiants estan fixats per normativa estatal i autonòmica. És el cas de la gratuïtat del menjador i el transport escolar per a alumnes que s’han de desplaçar fora del seu municipi per estudiar; de les bonificacions per aquests serveis que es concedeixen a famílies en situació de vulnerabilitat social i econòmica; i dels ajuts específics per als estudiants de les comarques de muntanya.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta