L’escassetat de vacunes antitetàniques obliga a restringir-les només als casos "prioritaris"

S.E./ S.C.D.
13-05-2018
  • L’escassetat de vacunes antitetàniques obliga a restringir-les només als casos "prioritaris"

La falta de vacunes antitetàniques obliga els professionals sanitaris de Lleida, i de la resta de l’Estat, a administrar-les tan sols en casos prioritaris, al fer-se una ferida que la requereixi o a la població escolar de catorze anys, fins que Salut n’aconsegueixi més i la subministri als centres. Així, a les persones que no entren en aquesta priorització (que requereixen, per exemple, un recordatori), als Centres d’Atenció Primària (CAP) els indiquen que l’hi administraran més endavant. En aquest sentit, un afectat va assenyalar que l’han citat per a l’octubre. Fonts mèdiques van indicar que en altres ocasions ja hi ha hagut problemes de subministrament de vacunes perquè els laboratoris n’han produït menys o perquè les venen a altres països. Respecte a la situació actual, van afirmar que no representa un risc per a la població. Van explicar que les persones nascudes a partir dels anys seixanta ja estan vacunades del tètanus de manera sistemàtica. Van destacar que fa anys es va descobrir que la immunitat durava molt més del que es pensava anteriorment i van apuntar que només són necessàries cinc dosis a l’edat adulta o bé, si se subministra als catorze anys, una altra dosi als quaranta i una més als seixanta-cinc. I si una persona es fa una ferida que requereixi aquesta vacuna, se li administra una altra dosi al mes (o dos mesos) i una tercera als 6-12 mesos.

Salut ja va informar a l’abril a través d’una nota interna que “hi ha dificultats per disposar de la vacuna antitetànica i antidiftèrica (vacuna Td). El departament està realitzant els tràmits oportuns per adquirir-la i tenir-la com més aviat millor”, i afegeix que “mentre la situació no es resolgui, serà necessari reajustar les indicacions habituals de vacunació per donar prioritat d’ús a les vacunes disponibles”. Detalla que s’utilitzaran només per a la “vacunació escolar sistemàtica als 14 anys” i la “vacunació en profilaxi postexposició”, és a dir, la que s’administra després d’una ferida que la requereixi. L’Agència Espanyola de Medicaments va informar que disposaria de vacuna Td “per als casos en què no es pugui retardar uns mesos la vacunació”. Assegura que segueix els tràmits “per disposar de vacunes al més aviat possible” i recorda que els casos no prioritzats “són recordatoris en què el retard d’uns mesos no suposa un risc ja que, en el cas que es produeixi en aquell interval una ferida que necessités un reforç, això sí que està contemplat a les indicacions prioritzades”.

La falta de medicaments i fàrmacs, una cosa “habitual”

El passat mes de març molts lleidatans es van trobar que no hi havia reserves de Dalsy –un dels antitèrmics i antiinflamatoris infantils més utilitzats– i hi va haver una suspensió temporal de la distribució fins al passat dia 9 d’abril a causa que el fabricant havia deixat de produir aquest fàrmac. No és que es tracti d’una tendència però, tal com passa ara amb les vacunes antitetàniques, és “relativament habitual” que un medicament deixi de repartir-se perquè estan canviant la seua composició o el sabor, per exemple, segons van assegurar fonts farmacèutiques.

L’Agència de Medicaments constata que hi ha un total de 271 fàrmacs que poden deixar de repartir-se per algun d’aquests motius. Un exemple d’això és l’antibiòtic Augmentine 1.000 mg/200 mg en pols, la pomada antibiòtica Bactroban, l’antiinflamatori Nolotil de 575 mg i el Simvastatina Kern Pharma 40 mg.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next