L’Església de Santa Maria de Balaguer, gaudint del paisatge i del gòtic de Ponent

LLEIDA.COM | Maria Lozano
22-10-2021
  • L’Església de Santa Maria de Balaguer, gaudint del paisatge i del gòtic de Ponent
    Peu de foto: 
    Ràdio Balaguer

Què us fa sentir a casa quan arribeu al vostre poble o la vostra ciutat? Quan arribes a Balaguer la primera mirada va cap a un lloc en concret, a una parròquia construïda a l'Edat Mitjana. A sobre del cim de la ciutat ens trobem l'església parroquial de Santa Maria, una de les joies gòtiques que tenim a ponent. La història del temple si més no és curiosa, ja que va tardar més de tres-cents anys en construir-se, però no ens avancem, us l'explicaré més tard.

El temple domina Balaguer i és un dels símbols més importants de la ciutat. A Per arribar a l'església has de passar el pont de la carretera C-12 per tot seguit pujar el carrer de la Muralla fins a trobar el de Santa Maria. L'hauràs de creuar sencer tot per arribar a la plaça de les Canonigues, on està l'església. També trobaràs el Portal de Gel, l'antiga porta que donava a la ciutat. Més enllà podem veure les muralles, que envolten la ciutat.

L’Església de Santa Maria de Balaguer, gaudint del paisatge i del gòtic de Ponent
Foto Ràdio Balaguer

L'ermita reposa sobre la ciutat de Balaguer, guardant la ciutat i gaudint d'unes magnífiques vistes de tota la plana. En arribar pots observar l'església, una monumental nau amb un gran campanar. En aquell moment pots sentir com el paisatge i la història t'envolten. La gran porta de la façana sud, l'entrada principal del temple et crida per entrar a visitar-lo. A l'entrada nord en canvi, trobem l'entrada del cementiri vell, on podem observar diferents moviments artístics. 

Quan entrem dins el silenci ens acull. Pots sentir perfectament l'olor del temple, aquell que té història, molta més de la que està escrita. I és que ningú sap del cert tot el que ha passat dins d'aquestes parets, Tot i ser modest, la gran amplitud fa que et perdis enmig de les quatre parets. Pots observar a més, diverses capelles dedicades als patrons de Balaguer, anomenades "Art a Santa Maria".

Per pujar al campanar hi ha una escala de caragol, d'aquelles tan difícils de pujar, però que tenen tant encant, i quan arribem a dalt quasi sense aire, ens acabem de quedar sense. El paisatge encara és més espectacular!

L’Església de Santa Maria de Balaguer, gaudint del paisatge i del gòtic de Ponent
Foto Ràdio Balaguer
L’Església de Santa Maria de Balaguer, gaudint del paisatge i del gòtic de Ponent
Foto Ràdio Balaguer

Història de l'església

Com hem dit la història de l'ermita és curiosa, ja que el temple va tardar més de tres-cents anys en acabar de construir-se. Per posar-nos en context, en plena baixa edat mitjana, el 1189, Ermengol VIII va signar un document que atorgava una construcció d'una església al costat de la de Sant Miquel, avui inexistent. Com que aquesta última encara s'utilitzava les obres no van començar. Dos segles més tard, amb el donatiu d'en en Pere el Cerimoniós de 30.000 sous barcelonesos el temple es va començar a construir.

Sempre ens diuen que no hem de començar la casa per la teulada, però sembla que l'església es va construir així. Segons diferents documents, les dues primeres campanes es van instal·lar el 1392. Això vol dir que el campanar ja estava acabat aquell any.

Les primeres notícies que tenim de la nau en canvi, estan datades vint anys més tard, el 1413. Se sap que es van signar uns altres documents a dins la nau de l'església, per la qual cosa es dedueix que aquesta ja s'havia construït.

Tot i això no va ser fins al 1558 quan va ser consagrada i dedicada a Santa Maria i divuit anys després va passar a ser la parròquia de Balaguer.

Com a una última curiositat, el temple també va ser convertit en presó en diverses ocasions: el 1836, el 1923 i el 1936, durant la Guerra Civil.

Així, pels amants de l'arquitectura i la història de l'art, l'Església de Santa Maria de Balaguer és un racó amb encant on podem gaudir de valent. Tot i que, tota la ciutat –sobretot el centre històric- té un encant especial, l'encant de Ponent.

Santa Maria Balaguer
Ràdio Balaguer
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

S'hauria d'ampliar l'edat mínima per consumir alcohol?