L'estàtua d'Indíbil i Mandoni apareix sense llança i amb un llaç blanc

LLEIDACOM
14-11-2017
  • L'estàtua d'Indíbil i Mandoni apareix sense llança i amb un llaç blanc

L'estàtua d'Indíbil i Mandoni, un emblema de la ciutat de Lleida, ha aparegut aquest matí sense la llança que porta l'escultura dels ilergetes. Ha desaparegut la llança que té a la mà la figura de Mandoni i de la mà dreta d'Indíbil, que porta una falcata (l'espasa característica dels ibers) ara hi ha penjada una cinta blanca. Al lloc de la llança, que sembla tallada, no hi ha cap altre element.

La llança va desaparéixer ja ahir a la nit, segons informa Segre, i no se sap què ha passat amb ella. La Paeria ha iniciat una investigació per aclarir els fets i assegura que encarregarà a un ferrer una rèplica de la llança per poder reparar els desperfectes. La regidora de Seguretat Ciutadana, Sara Mestres, ha qualificat l'acte de "bretolada" i ha assegurat que només ho poden haver fet "persones que no estimen la ciutat", perquè aquesta "és una estàtua de tots".

L'estàtua d'Indíbil i Mandoni està situada a l'Arc del Pont, que comunica l'eix comercial amb el Pont Vell. És un símbol de la ciutat ja que representen dos guerrers ilergetes que van defensar Lleida dels atacs dels cartaginesos i dels romans durant la segona guerra púnica, al segle III a.C. De fet, van evitar que s'arrasés la ciutat a través de lluites i negociacions. L'escultura original data del 1884 feta amb guix per Medard Sanmartí, un escultor de Barcelona, que la va nomenar Crit d'IndependènciaL'any 1946 es va fer la rèplica en bronze que llueix actualment al costat de l'ajuntament i se li va posar el  nom dels guerrers ilergetes.

L'estàtua serveix per fer tot tipus de reivindicacions lúdiques i polítiques. Apareix disfressada per carnestoltes i per l'Aplec del Caragol. També ha lluït pancartes contra les retallades, en defensa per l'escola pública, contra abocadors, amb samarretes de la Marea Blanca i pancartes diverses i també, en aquestes últimes setmanes, amb cartells a favor del referèndum i de la llibertat dels presos polítics.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta