"L'estrès ens fa sentir que no podem abastar tot allò que hem de fer i això ens genera inestabilitat"

LLEIDACOM / Lourdes Farré
Publicat: 
25-08-2021
Actualitzat: 25-08-2021 14:18
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • "L'estrès ens fa sentir que no podem abastar tot allò que hem de fer i això ens genera inestabilitat"
  • Com influeix un ritme de vida accelerat en la nostra salut mental?

L'estrès genera una sèrie de substàncies cerebralment que ens incideixen en tot el cos, tant físicament, com emocionalment. Un ritme, que fa que no ens permetem trobar moments per gaudir de coses que ens agraden, o de fer aquelles que ens enriqueixen personalment. És important trobar temps per un mateix.

L'estrès ens fa sentir constantment que no podem abastar tot allò que hem de fer, ja sigui en la nostra família, en la feina o amb els amics. Sentim que deixem coses mal acabades, i això acaba generant una sensació d'inestabilitat personal i tristor.

  • Són l'estrès, l'ansietat i la depressió els problemes més comuns en adults?

Podríem dir que sí, i sobretot ara amb la Covid s'ha agreujat molt, perquè hi ha una sensació de por al futur i d'incertesa en l'àmbit laboral i econòmic. Aquesta sensació que es posa en joc el sistema bàsic de seguretat, pot arribar a generar molta insatisfacció, por... que en conseqüència poden acabar generant estres, depressió, etc.

  • Aproximadament, quant de temps és tarda a poder superar un problema d'aquestes característiques?

Pot ser uns mesos o fins a 1 o 2 anys, generalment. Variarà segons la persona, els recursos personals amb els quals aquesta compti i del moment vital en què es trobi.

  • És habitual que les persones d'edat avançada es preocupin per la seva salut mental?

No és gaire habitual, tot i que és una franja d'edat on són molt freqüents els sentiments de depressió, incertesa i soledat.

Penso que és una edat què caldria reforçar molt més, reeducar, i dedicar-hi molts més recursos perquè la gent tingui una bona etapa de vida. Seria important.

Ara amb la pandèmia, hi ha hagut molta més demanda de persones grans, també perquè han canviat molt el ritme de vida, s'han vist privats de moltes activitats que abans feien, o de les visites de la seva família. Això per ells ha estat una desestabilització molt gran.

  • Un psicòleg pot detectar malalties mentals comuns en aquesta franja d'edat, com ara l'Alzheimer?

Quan la família comença a detectar aquestes problemàtiques normalment no acudeixen al psicòleg, sinó que van al metge. Una vegada la malaltia està diagnosticada, sí que en molts casos és recomanable acudir a un professional que et pugui donar eines per entendre el que et passa, i per poder alleugerir tots els efectes que tenen aquestes malalties degeneratives.

Comparteix

També t'interessarà