L'experiència marciana d'Hypatia II aterra al Mercat de Tecnologia de la UdL
El campus de Cappont de la Universitat de Lleida acollirà aquest divendres, 9 de maig, una nova edició del Mercat de Tecnologia, una trobada que reunirà 1.300 estudiants de 24 centres educatius i que enguany gira entorn de la tecnologia ambiental i la sostenibilitat. Entre les propostes més destacades hi ha el testimoni de Jennifer García Carrizo, membre de la missió Hypatia II, que relatarà la seva vivència a la Mars Desert Research Station, al desert de Utah (EUA).
García Carrizo, investigadora de la Universitat Rey Juan Carlos, ha participat en el projecte Hypatia’s Circular Odyssey, una iniciativa que planteja un recorregut virtual per la base marciana amb continguts audiovisuals sobre bones pràctiques sostenibles. Segons explica, aquestes experiències són valuoses tant per documentar les operacions reals de la missió com per educar en sostenibilitat al nostre planeta.
La xerrada és una de les tres conferències previstes al Mercat, juntament amb la de la meteoròloga de TV3 Gemma Puig, centrada en l’emergència climàtica, i la del professor Xavier Flotats, expert en residus orgànics. Un dels objectius del projecte Hypatia és visibilitzar dones científiques en diferents etapes de la seva carrera, i recentment ha revelat que la sang menstrual podria servir com a fertilitzant per fer créixer brots verds a Mart.
El programa inclou 23 tallers simultanis, 17 dels quals ja han exhaurit places. Les temàtiques són diverses: ús de drons per a la recerca de persones, Intel·ligència Artificial aplicada a la lingüística, ciberseguretat o construcció sostenible, entre altres. També s’hi podran veure experiments sorprenents com observar el Sol amb un telescopi d’última generació, encendre foc com a la prehistòria, interactuar amb VR, o moure un cotxe d'Scalextric amb la ment.
Una de les novetats d’enguany és la participació de dos centres de Primària: l’Escola Minyons d’Urgell de Fondarella, que ha creat una caixa de contes amb una plaqueta micro:bit, i l’Escola Espiga de Lleida, que ha treballat els efectes del canvi climàtic a partir de la DANA de València. En total es presenten 40 projectes, com un teclat amb pictogrames per a persones amb necessitats especials o la creació d’un rover autònom com els que es desplacen per Mart.
El Mercat de Tecnologia està organitzat per l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la UdL, amb la col·laboració de l’EPS, el Departament d’Educació i el suport d’empreses com Enginyers Lleida, GFT IT Consulting, Invelon i USE-IT.