L’Hospital Arnau de Vilanova practica la primera cirurgia transanal amb robot quirúrgic
Professionals de la Unitat de Cirurgia Colorectal de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) han realitzat la primera cirurgia transanal mínimament invasiva (TAMIS) assistida per robot, un avenç significatiu en el tractament de pòlips rectals benignes i malignes en fases inicials i sense afectació ganglionar. Aquesta tècnica permet extirpar lesions endoanalment, evitant així l'accés abdominal.
Des de fa més de deu anys, l’HUAV ha dut a terme aquest tipus d’intervencions per laparoscòpia, una tècnica complexa que requereix extirpar la lesió amb una exèresi completa de la paret rectal i suturar posteriorment la zona afectada. El procediment laparoscòpic utilitza un únic port pel recte, fet que limita la maniobrabilitat, ja que els instruments treballen en paral·lel.
Núria Mestres, especialista de la Unitat, explica que l’ús de braços robòtics ofereix una maniobrabilitat de 360 graus i una visió 3D, fet que facilita l’abordatge de lesions més altes i grans al recte, incrementant el nombre de pacients que poden conservar aquest òrgan. Aquesta tècnica evita la resecció abdominal del recte i mesorecte, que sovint comporta conseqüències funcionals per als pacients.
L’Equip de la Unitat de Cirurgia Colorectal del HUAV tracta anualment entre 85 i 100 neoplàsies rectals. La primera TAMIS robòtica es va dur a terme amb èxit el 24 d’octubre, i el pacient va ser donat d’alta als sis dies sense complicacions. En la imatge hi apareix l’equip quirúrgic (Núria Mestres, Jaume Ortega, Clara Galán), l’equip d’anestèsia (Noemí Gardeñes) i l’equip d’infermeria (Celeste Parramon i Hèctor Capellino).