L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova celebra la Setmana de les Malalties Hepàtiques
El Servei de l’Aparell Digestiu ha practicat avui, al vestíbul de l’Hospital, tests d’hepatitis B i C i elastografies (proves no invasives per determinar la rigidesa del fetge) a les persones que ho han demanat.
L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova se suma a la celebració de la Setmana Catalana de les Malalties Hepàtiques amb una campanya de divulgació d’aquestes afeccions. El servei de l’Aparell Digestiu ha ofert aquesta setmana a les persones que han passat per l’Hospital la possibilitat de practicar-se un test ràpid de detecció de l’hepatitis B i C o de sotmetre’s a una elastografia, una prova no invasiva que determina la rigidesa del fetge per buscar possibles problemes de salut.
Segons ha explicat el doctor Carles Aracil, “les malalties hepàtiques cròniques constitueixen un ampli espectre dels trastorns que afecten la funció del fetge, un dels òrgans més vitals del cos humà per les funcions que desenvolupa, des de la síntesi de proteïnes fins al metabolisme dels nutrients i la destoxificació de substàncies produïdes per l’organisme mateix”.
L’hepatitis crònica és una inflamació persistent del fetge, que pot estar ocasionada per diverses causes: infeccions víriques (com l’hepatitis B i C), un consum crònic d’alcohol o la malaltia hepàtica per dipòsit de greix (MASLD, per les seves sigles en anglès). Si la inflamació no es tracta adequadament, pot conduir a la formació de teixit cicatricial (fibrosi), coneguda com a cirrosi hepàtica. Aquest teixit danyat reemplaça el teixit sa i el fetge va perdent gradualment la seva capacitat per realitzar tasques metabòliques i depuratives.
Les complicacions associades són diverses i poden ser extremadament greus. Per aquest motiu, “el diagnòstic precoç i el tractament efectiu d’aquestes malalties són crucials per prevenir-les o retardar-ne la progressió”, ha afirmat el doctor Aracil. Evitar el consum d’alcohol i portar un estil de vida saludable pot ajudar a prevenir aquestes malalties, així com la vacunació contra l’hepatitis B. “Les malalties hepàtiques cròniques representen un desafiament significatiu per a la salut pública, a causa de les seves complicacions potencialment greus”, ha conclòs.
La Setmana de les Malalties Hepàtiques, organitzada pels especialistes en hepatologia del Servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, forma part d’una iniciativa més àmplia que s’ha posat en marxa a tot Catalunya, en el marc de les celebracions d’àmbit estatal. Inspirat per l’Associació Espanyola per a l’Estudi del Fetge, aquest projecte vol destacar la importància d’optimitzar l’abordatge de les malalties hepàtiques mitjançant el diagnòstic precoç i l’aplicació d’estratègies de prevenció.