L'IEI acosta la cultura occitana als lleidatans amb 'Òc Cultura. Càtars i trobadors'

REDACCIÓ
Publicat: 
18-11-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'IEI acosta la cultura occitana als lleidatans amb 'Òc Cultura. Càtars i trobadors'
    Peu de foto: 
    Turisme de Lleida

'Òc Cultura. Càtars i trobadors' és una iniciativa vehiculada a través de la Secció d’Occità Aranès de l’IEI i coordinada per Mariona Miret, que proposa un viatge a través de la cultura, la història i la llengua d’òc, mirant de respondre algunes preguntes clau, com qui eren els càtars, i per què són tan importants en la història d’Occitània? Quin impacte van tenir a la ciutat de Lleida? I d’aquella gran civilització dels trobadors què ens interpel·la, encara avui, de la seva poesia? Quin paper hi van tenir les dones?

Es tracta que, a partir de quatre propostes, es pugui conèixer de més a prop l’aportació occitana a la ciutat de Lleida. Així, la visita guiada per la Lleida occitana pretén resseguir diferents aspectes de l’aportació dels occitans a la ciutat al llarg dels segles, però especialment a l’època medieval, a partir de les restes patrimonials que en són referència i memòria.

D’altra banda, la taula rodona: Càtars i trobadors, amb Joan J. Busqueta, professor d’Història Medieval a la Universitat de Lleida i Isabel Grifoll, professora de Literatura Catalana a la Universitat de Lleida, moderats per Mariona Miret, coordinadora d’Òc Cultura, ajudarà a descobrir el pes d’Occitània i de les famílies càtares en la Lleida feudal del segle XII en l’àmbit econòmic, cultural i polític, així com en el llegat dels trobadors a la cultura europea.

Una tercera proposta arriba amb l’espectacle musicoteatral Les trobairitz, trobaires en femení. Es tracta d’un espectacle produït per la Chambra d’Òc, de gran sensibilitat i bellesa melòdica, que es presenta en primícia a Lleida després de la seva estrena al Premi Ostana, el juny de 2021.

Finalment, es projectarà Bogre, la gran heretgia europea. Es tracta d’un film documental històric del reconegut Fredo Valla, que segueix les petjades dels càtars a través del seu propi relat, protagonista i director del film, a qui es veu tornar al seu poble natal de les valls occitanes d’Itàlia per recuperar el bust del seu pare, el primer que li havia parlat dels bugres.

Comparteix

També t'interessarà