L'IRB detecta que no es diagnostica prou la malaltia pulmonar crònica entre pacients amb riscos cardiovasculars

REDACCIÓ
21-03-2018
  • L'IRB detecta que no es diagnostica prou la malaltia pulmonar crònica entre pacients amb riscos cardiovasculars

Una investigació de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) ha determinat que l’atenció primària a Ponent no diagnostica prou la malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC) en els pacients d’entre 50 i 65 anys amb factors de risc cardiovasculars com hipertensió arterial, colesterol elevat, obesitat o tabaquisme. La malaltia, tercera causa de mortalitat a Espanya, consisteix en la inflamació dels bronquis i la destrucció dels envans dels alvèols, que es tradueix en una deficient transmissió de l’oxigen a la sang, una respiració incorrecta i ofegament.

A l’estudi, a càrrec del Grup de Recerca d’Epidemiologia Aplicada de l’IRBLleida, es van analitzar els casos de 2.295 persones usuàries del Bus de la Salut, un projecte que mostrava l’estat de les artèries i la prevalença de la malaltia renal oculta dels lleidatans amb una visita en un autobús i una caravana equipats amb material i personal mèdic.

Així van descobrir que, del total de persones visitades, un 10,6% patia EPOC i no tenia un diagnòstic. Segons l’investigador Josep Montserrat-Capdevila, metge de família de Bellvís-els Arcs, aquesta troballa implicaria la necessitat de valorar la sol·licitud de les proves de detecció d’EPOC en pacients amb algun factor de risc cardiovascular d’entre 50 i 65 anys, “independentment del motiu de la visita al metge per descartar la presència de la malaltia”.

A Catalunya, l’EPOC és una de les causes més freqüents d’atenció mèdica i es calcula que el 9,2 per cent de la població de més de 40 anys té aquesta malaltia que, a diferència d’altres trastorns crònics, no ha registrat un descens de mortalitat.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

L'obertura del turisme estranger al juliol et sembla...

Carregant...
Load next