Lleida impulsa el Pla d'Ús del Català per fomentar l'ús del català com a eina d'integració i igualtat

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
06-02-2025
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Lleida impulsa el Pla d'Ús del Català per fomentar l'ús del català com a eina d'integració i igualtat
    Peu de foto: 
    Larrosa ha presentat el Pla d'ús del català en un acte amb representants de la societat civil

L’Ajuntament de Lleida ha presentat avui al MORERA. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida el Pla Estratègic Transversal i Territorial de la Ciutat de Lleida de Foment de l’Ús de la Llengua per a la Igualtat d’Oportunitats 2024-2028. El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha destacat el lideratge de la Paeria en l’impuls del català, de la mà de la conselleria de Política Lingüística, i ha fet una crida a la societat civil perquè s’impliqui en aquest “repte enorme”. A l’acte han assistit la regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat, Pilar Bosch, i la Comissionada per la Llengua, Paquita Sanvicén, acompanyats de representants institucionals i de diversos sectors professionals de la ciutat.

Larrosa ha subratllat que el pla respon a la necessitat de fomentar l’ús social del català en tots els àmbits, en un context de retrocés en la seva utilització. Segons l’alcalde, l’objectiu és que la ciutadania faci servir la llengua pròpia com a eina per generar oportunitats i per avançar cap a una societat més igualitària. “La llengua ha de ser un punt de trobada, un element d’unió i integració”, ha afirmat. A més, ha defensat la necessitat que el català sigui motiu d’orgull i exemple de capitalitat, i ha anunciat que impulsarà una jornada de treball amb els municipis signants de la Declaració de Mequinensa, per reforçar el valor de la variant nord-occidental del català.

Un dels punts centrals del pla és impulsar la llengua catalana com a eina d’integració. També es preveu incorporar el català com a criteri transversal en les línies de subvenció, fomentar la formació pública i desplegar campanyes de promoció lingüística. Aquesta iniciativa s’emmarca en el pacte d’estabilitat pressupostària del govern municipal amb Junts per Catalunya Lleida.

Per la seva banda, la regidora Pilar Bosch ha posat en relleu el paper de la política lingüística en el Pla d’Acció Municipal (PAM) i ha agraït la tasca de la Comissionada per la Llengua. Bosch ha destacat el valor del català com a element de cohesió social i transmissió de coneixement, així com part fonamental de la història de la ciutat. Ha insistit que el pla és un document viu que busca la complicitat d’entitats i institucions per garantir-ne l’efectivitat.

Pilar Bosch ha explicat els objectius del Pla d'ús del català

La Comissionada Paquita Sanvicén ha exposat la feina feta en els últims mesos per integrar la mirada lingüística en totes les polítiques municipals i coordinar les accions en matèria de llengua. Ha esmentat la Taula Tècnica Interregidories, que es va constituir el 16 de juliol de 2024 per reforçar l’ús del català dins l’Ajuntament, i la Taula per la Llengua, creada el 24 de juliol de 2024, que reuneix institucions i entitats que treballen en la formació i promoció del català. Aquestes taules ja han començat a dissenyar accions concretes.

Entre les accions previstes en el pla s’inclouen diverses iniciatives que van des de la sensibilització del personal de la Paeria i empreses col·laboradores per fomentar l’ús del català en les comunicacions diàries, fins a l’elaboració de guies de bones pràctiques i d’estil per unificar criteris de comunicació i reduir l’ús d’anglicismes. També es revisarà la Guia de Contractació Pública Social per garantir el compliment del Reglament d’ús del català i es promourà l’ús de la llengua en el sector turístic i en la comunicació institucional. El Pacte Social inclourà un eix específic sobre el patrimoni i capital lingüístic de Lleida, i el foment de l’ús social del català s’incorporarà per primera vegada en el Pla Estratègic de Subvencions 2025-2027. A més, es desplegarà la campanya ‘Al barri en català’, que implicarà escoles, comerços i clubs esportius, i es crearà un espai web permanent amb informació sobre formació en català. Un altre punt destacat és la formació d’un grup motor de joves referents per a la promoció del català i la implementació de plans pilots a Pardinyes i al Centre Històric per fomentar l’aprenentatge del català entre famílies. A més, es durà a terme una jornada de treball amb els ajuntaments de la Declaració de Mequinensa per posar en valor la variant nord-occidental del català i es dissenyaran accions conjuntes amb entitats per promoure l’ús de la llengua en esdeveniments culturals i esportius. Finalment, es preveu la formació específica en català per a nous treballadors municipals i empreses contractades per la Paeria, amb l’objectiu de garantir una comunicació eficient i respectuosa amb la llengua pròpia de la ciutat.

Amb aquest conjunt de mesures, l’Ajuntament de Lleida reafirma el seu compromís amb el foment de la llengua catalana com a eina de cohesió, igualtat i identitat a la ciutat.

Comparteix

També t'interessarà