Lleida produirà enguany fins a un 17% menys de fruita de pinyol

REDACCIÓ
Publicat: 
23-05-2018
Actualitzat: 23-05-2018 11:42
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Lleida produirà enguany fins a un 17% menys de fruita de pinyol

La producció de fruita de pinyol caurà aquesta campanya a la província de Lleida en un 17%, un descens més pronunciat que el que havia previst fa uns dies Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, que va estimar que seria al voltant d’un 11%.

El director general d’Afrucat, Manel Simon, i el director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del departament d’Agricultura, Carmel Mòdol, van presentar les previsions de collita de préssec i nectarina per a Lleida que indiquen una disminució global del 17% i se situen en les 428.790 tones, per sota de la producció del 2016, que va ser de les més baixes que s’havien vist en anys. Per grups, el préssec disminuirà un 12 per cent (191.120 tones); el paraguaià ho farà un 17% (123.830 tones); la nectarina baixarà un 19% (194.750 tones), i la pavia, un 12% (19.080).

Simon va explicar que aquest descens productiu està causat per la confluència de diferents factors com són una floració extremament llarga, amb gelades entre els mesos de febrer i març que van afectar les varietats més primerenques i les últimes tempestes de pedra (29 d’abril i 12 de maig). A més, es preveu que la campanya de la fruita de pinyol a la província s’iniciarà amb un retard d’entre set i quinze dies.

El director general d’Afructat va dir que s’ha de tenir en compte que la previsió actual es compara a la de la campanya dels 2017, que es va caracteritzar per un volum molt alt.

Pel que fa a tendències, va destacar que aquest any es produeix per primera vegada un descens de la superfície de plantació en un 2% a Catalunya (unes quatre-centes hectàrees), amb més arrancades i no tantes hectàrees noves. Finalment, quant als preus de la fruita, Simon es va mostrar cautelosament optimista ja que aquesta campanya no començarà com la de l’any passat, amb uns preus de sortida a les zones primerenques de producció com la de Múrcia amb nivells molt baixos, sinó que seran equilibrats. A més, el mercat de comercialització de pera i poma ha estat correcte i ja gairebé no queda estoc, per la qual cosa no pressionarà el de la fruita de pinyol.

Comparteix

També t'interessarà