Lleida redueix la contaminació atmosfèrica durant els dies del confinament

ACN
08-04-2020
  • Lleida redueix la contaminació atmosfèrica durant els dies del confinament

La contaminació atmosfèrica a la ciutat de Lleida ha caigut amb força a la segona quinzena de març, durant els dies de confinament amb motiu de l'emergència sanitària pel coronavirus. Segons les dades registrades a l'estació de Lleida de la Xarxa de Vigilància i Prevenció de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) els últims deu anys, s'ha detectat una important caiguda aquests dies dels dos principals contaminants, el diòxid de nitrogen (NO2), amb un 56% menys de mitjana, i les partícules en suspensió (PM10), amb un 32%, fruit principalment de la disminució del trànsit. La reducció màxima es va constatar el dia 16 de març, amb una disminució dels nivells d'NO2 del 72% i de les PM10 del 77%.
Des de l'Ajuntament de Lleida constaten que el principal motiu de la reducció del diòxid de nitrogen és la disminució del trànsit generat pels vehicles de combustió interna, una situació que també s'ha observat a altres ciutats. L'anàlisi de les dades també els ha permpès detectar l'efecte de les fortes ventades de la primera setmana de març, que van contribuir a la dispersió dels contaminants de la ciutat.

Quant a les partícules en suspensió (PM10) en l'aire, observen que també estan estretament relacionades amb la mobilitat i el trànsit, encara que, afegeixen, es donen fenòmens atmosfèrics singulars de vents del sud que arrosseguen pols africana en suspensió i que poden ocasionar de forma puntual pics elevats d'aquests elements.

Aquesta estreta vinculació entre la disminució del trànsit i la disminució dels contaminants es veu corroborada amb l'anàlisi de l'evolució dels contaminats segons els dies de la setmana, ja que els caps de setmana els valors de contaminació disminueixen sensiblement mentre que els pics es donen els dies laborables.

Amb aquestes dades, el regidor de Transició Ecològica, Sergi Talamonte, aposta per seguir treballant per un model de mobilitat que permeti mantenir la reducció de la contaminació més enllà dels dies de confinament. "La ciutat pròspera i saludable que volem, només ho serà si aconsegueix minimitzar el trànsit de vehicles de combustió i fomenta els espais lliures, verds i de qualitat per al gaudi de la ciutadania", entén.

Efectes de la contaminació atmosfèrica sobre la salut

Des de l'Ajuntament de Lleida insisteixen que respirar cada dia aire amb altes concentracions de contaminants com les partícules en suspensió (PM10 i PM2,5), els òxids de Nitrogen (NO2) o l'ozó (O3), causa uns efectes sobre la salut "molt negatius", relacionats amb càncers de pulmó o de pit, ansietat, mal de cap, depressió o amb problemes cardiovasculars i respiratoris, entre altres, d'acord amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Segons l'Agència Europea del Medi Ambient (AEMA), la contaminació a l'estat espanyol causa 34.300 morts prematures l'any, segons dades del 2016.
 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que s'hauria de fer un confinament més estricte al territori lleidatà?