Lleida sol·licitarà la incorporació de la Seu Vella en la candidatura d'Andorra a Patrimoni Mundial
El Consell General del Consorci del Turó de la Seu Vella ha aprovat aquest dilluns, en una sessió extraordinària, fer la petició formal al govern d’Andorra perquè incorpori el conjunt monumental de la Seu Vella de Lleida a la candidatura “Testimonis materials de la construcció de l’Estat dels Pirineus. El coprincipat d’Andorra”, que aspira a obtenir la distinció de Patrimoni Mundial per la UNESCO. La proposta, presentada i liderada per l’alcalde de Lleida i president del Consorci, Fèlix Larrosa, ha rebut un suport unànime dels membres del Consell.
Aquesta decisió representa un pas significatiu per a la ciutat de Lleida, que busca unir-se a una candidatura transnacional ja avançada, la qual integra elements arquitectònics i històrics d’Andorra, França i Espanya, amb la Catedral de la Seu d’Urgell inclosa en l’actual proposta. Perquè la incorporació de la Seu Vella sigui efectiva, caldrà ara l’aprovació tant del Govern d’Andorra com de França.
Larrosa ha destacat l’arrelament històric de la Seu Vella en la constitució de l’actual Coprincipat d’Andorra, subratllant que Lleida va ser l’escenari de la signatura del Pariatge entre el bisbe de la Seu d’Urgell i el comte de Foix. “Aquesta pau establerta a la Seu Vella va ser un precedent clau per a la configuració del país dels Pirineus”, ha explicat l’alcalde, qui ja ha mantingut reunions amb la consellera de Cultura, Sònia Hernández, i el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, per obtenir suport institucional.
El Pariatge de 1278, signat al Turó de la Seu Vella, és un document fonamental per entendre l’evolució del territori d’Andorra. Va ser acordat pel comte Roger Bernat III de Foix i el bisbe Pere d’Urtx, per resoldre el conflicte de sobirania sobre Andorra, un fet que avui fonamenta el Coprincipat d’Andorra. Aquesta relació es va ratificar en un segon Pariatge el 1288, que es conserva en l’arxiu capitular d’Urgell.
La candidatura d’Andorra, titulada “Testimonis materials de la construcció de l’Estat dels Pirineus. El coprincipat d’Andorra”, inclou dotze monuments que representen segles d’una història compartida entre Andorra, França i Espanya. La sèrie, que abasta des de l’Edat Mitjana fins al segle XVI, inclou estructures arquitectòniques, arqueològiques i religioses, totes en un bon estat de conservació i amb un grau alt d’autenticitat i integritat.
Amb aquest pas, Lleida aspira a consolidar la Seu Vella com un referent patrimonial i històric en el marc dels Pirineus, i a contribuir en una candidatura que busca un reconeixement global del llegat comú entre els tres països.