'Los Reixos de Lleida', el nou llibre infantil d'Antoni Gelonch i Paco Ermengol

REDACCIÓ
Publicat: 
27-11-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • 'Los Reixos de Lleida', el nou llibre infantil d'Antoni Gelonch i Paco Ermengol
    Peu de foto: 
    Associació Reis Mags 'Los Reixos de Lleida'

L’Associació Reis Mags ‘Los Reixos de Lleida’ ha presentat avui el llibre infantil “Los Reixos de Lleida”, del qual Antoni Gelonch n’ha elaborat els textos i el ninotaire Paco Ermengol, les il·lustracions.

L’acte, que ha tingut lloc al Saló de Plens del Palau de la Paeria de Lleida, ha comptat amb l’assistència de l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, el president de l’Associació Reis Mags de Lleida, Òscar Caberol, i els dos autors del llibre, així com amb la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés.

“Los Reixos de Lleida” explica als nens i nenes la llegenda dels Reis Mags, alhora que posa l’accent en un seguit de valors i actituds amb què els infants han de viure la Cavalcada i la Nit de Reis, com ara la il·lusió i la màgia, però també el saber compartir els regals, la generositat, la solidaritat o la no diferenciació de gènere, ni de procedència ni de cap altra diferència cultural. Les il·lustracions del llibre fan una picada d’ullet a alguns dels trets característics de la Cavalcada a la ciutat de Lleida, com ara la tradicional arribada dels Reis Mags a l’estació de ferrocarril, la Seu Vella o la reproducció dels vestits actuals dels tres reis.

Associació Reis Mags 'Los Reixos de Lleida'

El llibre també anima als infants a escriure la carta als Reixos de Lleida. Si l’opció que prefereixen és fer-ho per internet, cal que l’enviïn a través del web de l’Associació Reis Mags de Lleida.

El president de l’entitat, Òscar Caberol, ha explicat que l’Associació Reis Mags ‘Los Reixos de Lleida’ lliurarà gratuïtament un exemplar del llibre a cadascun dels més de 400 alumnes de 1r de Primària de les 12 escoles de la ciutat que han decidit prendre part del concurs de dibuix sobre la temàtica dels Reis Mags i la Cavalcada que convoca l’entitat. Caberol ha subratllat que tres d’aquests centres escolars són d’alta complexitat. “Que els seus nens i nenes puguin conèixer i prendre part de la festa dels Reixos és un fet que a l’Associació Reis Mags ens suposa una satisfacció especial”, ha assegurat. 

Òscar Caberol ha ressaltat que l’edició d’aquest llibre coincideix amb el 25è aniversari de la creació de l’Associació Reis Mags ‘Los Reixos de Lleida’, el febrer de 1998, de la qual en formen part totes les persones que han encarnat el paper de Ses Majestats durant la tradicional Cavalcada. Caberol també ha destacat que la publicació de “Los Reixos de Lleida” se suma a un seguit d’activitats que l’Associació Reis Mags de Lleida està duent a terme per promocionar i divulgar la tradició dels Reixos i estrènyer vincles amb el teixit cívic i cultural de la ciutat més enllà de les dates nadalenques. Així, fa gairebé un any l’entitat va posar en marxa una nova pàgina web, www.reismagslleida.org, on s’hi poden trobar més de 2.000 fotografies, vídeos i altres documents referents a les cavalcades celebrades a Lleida els darrers cent anys. Una part d’aquest material recopilat es va donar a conèixer al públic els Nadals passats a través de l’exposició “Reis Mags. Los Reixos de Lleida”, al Pati de la Paeria de Lleida. Aquesta mateixa mostra es podrà tornar a visitar a partir del proper 21 de desembre i fins al 9 de gener a la sala “Res Non Verba” de Lleida. Una altra acció que s’ha proposat de potenciar l’entitat és la participació de les escoles de la ciutat en el concurs de dibuix sobre els Reis Mags i la Cavalcada, adreçat a l’alumnat de 1r, 2n i 3r de Primària. L’any passat hi van prendre part 650 nens i nenes de quatre centres i enguany les xifres s’han triplicat fins als dotze col·legis i gairebé 1.800 alumnes.

En el transcurs de la presentació, Antoni Gelonch i Paco Ermengol han coincidit a assenyalar la “il·lusió” amb què van rebre l’encàrrec de realitzar aquest llibre infantil, perquè el projecte els ha fet “reviure els feliços records i la il·lusió de les escenes gaudides en la infància pròpia”. Els dos autors han subratllat la “satisfacció d’escriure i de dibuixar per al manteniment dels somnis i les il·lusions del públic infantil”. Ermengol, a més, s’ha referit al vincle especial que l’uneix a la tradició dels Reis Mags arran de la seva “inoblidable experiència” d’haver pogut representar el rei Baltasar en la Cavalcada de Lleida”.

L’edició del llibre, amb disseny gràfic a càrrec de Parèntesi, ha comptat amb el finançament de la Fundació Horitzons 2050. Hi han col·laborat la Càtedra d’innovació Social de la Universitat de Lleida, l’Ajuntament de Lleida i la Diputació de Lleida.

Comparteix

També t'interessarà