L'ús de fàrmacs anti-CGPR en majors de 65 anys és segur i redueix un 50% els dies amb migranya

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
27-06-2023
Actualitzat: 27-06-2023 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'ús de fàrmacs anti-CGPR en majors de 65 anys és segur i redueix un 50% els dies amb migranya
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

Un estudi liderat per l’Hospital de Bellvitge i l’IDIBELL en què han participat 18 Unitats de Cefalees d’hospitals de tot l’Estat ha demostrat que l’ús de fàrmacs anti-CGPR en majors de 65 anys, perfil de pacients exclòs fins ara dels assajos clínics, és “segur i fiable” per al maneig de la migranya crònica. Els resultats de l’estudi multicèntric, publicats aquest mes de juny a la revista científica The Journal of Headache and Pain, determinen que el 60% dels 162 pacients participants ha presentat una reducció de més del 50% de dies que patien migranya. Concretament, als sis mesos de tractament han passat d’una mitjana de 18 dies mensuals de migranya a nomes 8, resultat similar al de la població general.

Creen un protocol pioner a Lleida per millorar l’atenció a pacients amb migranya
Peu de foto: 
doctors Francesc Purroy, Jordi Sanahuja i Xavier Ichart, impulsors del Protocol (Foto: ICS Lleida, Alt Pirineu i Aran)

Disposar d’aquesta informació era una assignatura pendent, ja que aquest perfil de pacient estava exclòs dels assajos clínics. Ara s’ha demostrat que aquest tractament representa una opció terapèutica segura i eficaç per al maneig de la migranya crònica en aquests pacients.

Els anticossos anti-CGRP són uns fàrmacs disponibles des de 2019 que precisament bloquegen el CGRP, una proteïna implicada en els processos de dolor i vasodilatació associats a la migranya. Per la seva actuació específica sobre la proteïna, són fàrmacs molt ben tolerats i eficaços sense efectes a altres nivells -excepte estrenyiment, perquè la proteïna també es troba a les neurones del budell-, ja que bloquegen la via del dolor associada a la migranya.

Pel que fa als efectes adversos en els majors de 65 anys, se n’han detectat menys amb l’administració de fremanezumab. En paral·lel, les freqüències de cefalea i el consum d’analgèsics de la mostra de pacients de l’estudi liderat per l’Hospital de Bellvitge s’han reduït significativament i les escales d’avaluació clínica han millorat.

Aquest darrer estudi aclareix els dubtes pendents sobre aquests tractaments que amplien l’abordatge actual de la migranya, amb bona tolerància i seguretat. Es calcula que prop de 900.000 persones pateixen migranya a Catalunya, sobretot dones en edats joves. Tot i que la prevalença és menor en els majors de 65 anys, la comorbiditat i la cronificació poden suposar una limitació en la prescripció i resposta al tractament.

Comparteix

També t'interessarà