⏯️ Més de 160 particulars i entitats al·leguen contra una megacentral fotovoltaica

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
26-06-2023
Actualitzat: 26-06-2023 20:03
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ Més de 160 particulars i entitats al·leguen contra una megacentral fotovoltaica
    Peu de foto: 
    Arnau Martínez (ACN)

140 particulars i 25 entitats i administracions locals han presentat al·legacions contra la construcció de la central fotovoltaica més gran que es projecta ara per ara a Catalunya, situada a la Conca de Barberà, majoritàriament, i a l'Urgell. Segons ha pogut saber l'ACN, els recursos incideixen en els efectes que pot tenir sobre les terres agràries, la biodiversitat, el paisatge, el patrimoni cultural de la pedra seca o el turisme. El megaparc solar ocuparà 430 hectàrees, l'equivalent a 600 camps de futbol. La instal·lació es divideix en dos projectes i un s'ha tramitat per via d'urgència, modificant un document anterior. A més, l'empresa promotora ha detectat a la zona la presència de l'àliga cuabarrada, en perill d'extinció.

El Ministeri per la Transició Ecològica ha iniciat els tràmits a demanda de Shell Desarrollo, amb domicili a Sevilla. L'empresa contempla instal·lar 365.664 panells solars ocupant majoritàriament terreny agrari. La central que es divideix en dos projectes (Bcn 1 i Bcn 2) s'assentarà als termes municipals de Passanant i Belltall, Forès, Solivella, Vallfogona de Riucorb i Montblanc (Conca de Barberà), i els de Vallbona de les Monges i Ciutadilla (l'Urgell). A més de l'Espluga de Francolí, fins a on recorreran dues noves línies d'alta tensió de 220 kV i 400 kV respectivament.

Pel que fa a les instal·lacions, l'empresa també preveu construir dues subestacions elèctriques, a més de tres línies de mitja tensió soterrades. Les plaques que estaran més a prop de nuclis poblacionals són a 300 metres de Passanant i a 500 metres de la Guàrdia dels Prats (Montblanc). El parc se situarà en sòl qualificat amb Protecció Territorial d'interès agrari i paisatgístic. Guillem Figueras, membre de l'associació de Veïns i Amics de Passanant, exclama que aquest projecte "canviarà completament el paisatge i l'entorn en què ens trobem, això es convertirà directament en un polígon".

Comparteix

També t'interessarà